Замърсяването на храните може да бъде причинена от различни фактори, като употреба на пестициди, хербициди, химикали, обработка с консерванти и други. Към 2022 г. ягодите и спанакът продължават да държат първите две места в т.нар. "мръсна дузина".
Според експертите по хранителна безопасност и организации като "Тест на замърсеността на храни" (EWG), някои от плодовете и зеленчуците, които обикновено се смятат за по-замърсени, включват:
- Ягоди
- Спанак
- Кейл
- Праскови
- Круши
- Нектарини
- Ябълки
- Камби и люти чушки
- Череши
- Боровинки
- Зелен фасул
Тези храни са често предмет на изследвания от страна на EWG и подобни организации, за да се определи равнището на замърсеност с пестициди. Въпреки това, винаги е добра идея да се поддържате информирани за текущите статистики и препоръки, тъй като те могат да се променят въз основа на нови изследвания и данни.
1 | 0 |