Остават още десет дни, докато приключат постите и отново включим месото в ежедневното си меню. Ето защо използваме по възможно най-добрия начин последните обеди, в които имаме оправдание да хапваме само и единствено зеленчуци.
Необходими продукти за 4 порции:
2 патладжана, нарязани на кубчета
50 мл зехтин
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
1 резен целина, нарязан на малки кубчета
3 скилидки чесън, ситно нарязани
100 г орехови ядки
1 с. л. Зеленчуков бульон
100 г зелени маслини без костилки
100 г черни маслини без костилки
500 г домати, обелени и нарязани на кубчета или чери домати
Начин на приготвяне:
Патладжаните се поръсват със сол, заливат се с 2 ч. ч. вода и се оставят да постоят 10 мин. Измиват се обилно с вода и се подсушават.
В загретия зехтин се слагат празът, целината и чесънът и се разбъркват 3-4 мин. на умерен огън с 1 с. л. вода.
Добавят се ядките и се разбъркват още 2-3 мин. Слагат се патладжаните, поръсват се със зеленчуков бульон и се бъркат 4-5 мин. на силен огън.
Добавят се маслините и доматите. Ястието се сипва в топлоустойчив съд и се запича за 20 мин. във фурната на 180° С.
2 | 1 |