Това предястие съчетава някои от най-типичните вкусове на Сицилия: каперси, патладжан, аншоа и моцарела или козе сирене Удобно е с това, че може да се приготви предварително, а "остатъците" са изключително вкусни и на следващия ден.
Необходими продукти за 4 порции:
2 средни патладжана
100 мл зехтин
2 топки моцарела
8 филенца аншоа, накъсани на малки парченца
2 с. л. каперси, нарязани
2 с. л. кедрови ядки
2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на дълго на филии с дебелина 1 см заедно с кората или се срязват на половини и вътрешността им се нарязва на квадратчета с остър нож. Поръсват се обилно със сол и се оставят да престоят 20 мин.
Измиват се добре с вода, подсушават се, намазват се от всички страни със зехтин и се слагат да се изпекат във фурна, загрята до 200° С, върху хартия за печене за 14 мин. или докато се зачервят.
Върху всяко парче или половинка патладжан се слага по резенче моцарела, няколко парченца аншоа, каперси, кедрови ядки и магданоз. Малките парчета се завиват на стегнати рулца. Рулцата могат да се изпекат на барбекю или във фурната за 15-20 мин., докато моцарелата се разтопи. Половинките патладжани се запичат във фурната.
6 | 0 |