Ако нигога не сте пробвали скумрия, сготвена на пàра, сега е моментът да поправите това. Насладете се на фината текстура, типичния вкус и интензивния аромат на тази риба, допълнена със свеж лимонов сос.
Необходими продукти за 4 порции:
4 филета от скумрия
2 с. л. целина, ситно нарязана
4 с. л. масло
4 с. л. лимонов сок
2 ч. л. настъргана лимонова кора
2 ч. л. каперси, нарязани
2 скилидки чесън, пресовани
2 с. л. ситно нарязан магданоз
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Всяко филе се нарязва на три парчета по дължина, поръсват се с пипер и лимонова кора на вкус, и се сплитат по три на хлабава плитка. Завързват се от двете страни с конец. Слага се в съд за варене на пàра на умерен огън над къкреща вода с целина за 8 мин.
За соса маслото се стопява на умерен огън. Слагат се каперсите, сокът и 1 ч. л. от лимоновата кора, чесънът и магданозът. Разбърква се за около минута и се подправя със сол на вкус.
2 | 0 |