Да се яде и говори за суши е меко казано модерно. Няма нищо лошо човек да практикува актуални неща Само истинските ценители обаче отделят време, за да намерят корените на дадена тенденция в миналото. Fitwell.bg ни разказаха малко повече за историята на любимото ни суши.
Малко от днешните почитатели знаят, че в буквален превод думата суши означава "кисел". Това се дължи на факта, че оригиналното суши, днес познато като нарезуши, е било продукт млечнокисела ферментация. Прокиснала риба и прокиснал ориз, с други думи.
Понастоящем този характерен вкус се пресъздава с помощта на оризов оцет, разбира се. Защото отнема по-малко време, но най-вече, защото модерното небце и психика не са готови за толкова наситена автентичност.
Втори не много добре известен факт за сушито е, че единственият задължителен продукт в него не е рибата, а подкиселеният ориз, който се нарича шари или сумеши. Ако сурово месо (не задължително риба) бъде сервирано отделно, без ориз, то се нарича сашими, което не е вид суши. Суши имаме само тогава, когато в рецептата присъства ориз с оцет или ферментирал ориз.
Трето и последно. Замисляли ли сте се някога за значението на имената на отделните суши ястия? Защото ние не бяхме. Направихме го заради един много симпатичен справочник за видовете суши, в който авторът slimu ни запознава се обясняват както с думи, така и с анимирани изображения на хапки. Вижте илюстрациите, посветени на суши, във Fitwell.bg!
Още статии на тема хапване от Fitwell.bg:
Различната зелева салата
Да изядеш есента
Свежи или сушени подправки в манджата?
0 | 0 |