10 продукта, които крият неприятни изненади

10 продукта, които крият неприятни изненади

Всички знаем, че огромните количества сладкиши могат да причинят затлъстяване. И това не е единственият лош ефект, който нашите любими продукти могат да имат върху тялото ни. Оказва се, че някои обикновени храни, които смятаме за здравословни, всъщност могат да бъдат вредни за нашето тяло.

Ето 10 популярни продукта, за които трябва да внимаваме:

1. Скариди

Скариди са способни да натрупват тежки метали, затова е много важно да знаем от къде са хванати тези скариди. От всички морски дарове, скаридите са шампоани по съдържание на холестерол. Ако ги ядете прекалено често, те могат да причинят скок в нивата на холестерола в кръвта ви. Препоръчително е да консумирате скариди със зеленчуци, защото те помагат на тялото ни да се отърве от холестерола и да намали риска от проблеми.

2. Преработено сирене

Не е особено здравословно да ядете сирене, опаковани в найлон. Всички сирена, които са на тънки филийки са приготвени с голям брой химически добавки, които дават на сиренето аромат и цвят. Така че всъщност не ядете сирене, ядете пластмаса. Препоръчително е да ядете непреработено сирене. 

3. Чипс

Повечето картофени чипсове, които можете да закупите в супермаркета, са по-малко картофи и повече добавки, отколкото мислите. Някои проучвания показват, че по-голямата част от пликовете с чипове съдържат по-малко от 60% картофи. Но има огромно количество сол, добавки, оцветители, консерванти и т.н.

4. Ориз

Оризът расте в наводнени полета и се обогатява с неорганичен арсеник, от почвата. Ако консумирате редовно ориз, увеличавате шансовете си за диабет, разстройства в развитието, заболявания на нервната система и дори рак на белите дробове и пикочния мехур.

Учени от Кралския университет в Белфаст проведоха няколко експеримента с оризова храна и намериха начин да я направят безобидна. Ако оставите ориза във вода през нощта, концентрацията на арсен ще се намали с 80%.

5. Кисело мляко

Киселото мляко от супермаркетите съдържа консерванти, сгъстители, ароматизатори и други компоненти и то всъщност няма нищо общо с истинското кисело мляко. 

Основните опасности са захар и млечни мазнини. Препоръчва се да се консумират не повече от 6 ч.л. захар на ден. А 100 гр. кисело мляко може да съдържа 3 ч.л. Нежеланите реакции са следните: затлъстяване, риск от диабет и отслабен панкреас. 

6. Колбаси

Ако в колбасите, които купувате, има 50% месо, вие сте късметлии. Обикновено, те съдържат само 10-15% месо. Другите съставки са брашно, хрущяли, кожа, растителни и животински мазнини, нишесте, соя и други. Тези добавки се натрупват в тялото ни, унищожават имунната система, причиняват алергии и дори причиняват сериозни заболявания като рак на панкреаса.

7. Мухлясали сирена

Тези сирена всъщност са полезни за нас: увеличават абсорбцията на калций, намаляват негативния ефект на UV лъчите, обогатяват тялото ни с протеини, предотвратяват дисбактериозата, подобряват хормоналния ни баланс и  защитават сърдечносъдовата система, но трябва да ги консумираме в ограничени количества. 

8. Солени крекери

Харесвате ли солени бисквити? А диабет, инсулт, инфаркт, затлъстяване, атеросклероза и болестта на Алцхаймер? Препоръчително е да ядем не повече от 1 ч. л. сол на ден. Един малък крекер съдържа около 3 пъти повече сол от препоръчителната дневна доза. 

9. Бисквити, покрити с шоколад

Те са един от най-популярните видове бисквитки, но имат един недостатък: те са покрити със сладкарски мазнини вместо шоколад. Ако редовно ядете тези "шоколадови" бисквитки, вероятно ще наддавате на тегло. Тези продукти са обогатени с транс-мазнини, които водят до сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт.

10. Сладолед

Когато сгъстители и емулгатори (полисорбат 80 и карбоксиметил целулоза) се използват заедно, те причиняват значителни промени в чревната микрофлора, което прави тялото ви склонно към възпаление и допринася за развитието на рака. Полисорбат 80 се добавя в сладоледа, за да се получи по-добра текстура и да се предотврати топенето. Като стабилизатор и сгъстител се използва карбоксиметил целулоза.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay