Тиквичката е емблематичен зеленчук за лятото, а ние ниистина я обожаваме. Можем да ядем тиквички във всякакви вариации и форми, особено сега, когато магазините и пазарите изобилстват от този зеленчук.
Днес ви даваме 3 предложения за летни рецепти с такa любимата тиквичка:
Печени тиквички със сирене и босилек
Изрежете тиквичките на тънки филийки и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене. Посолете и овкусете с пипер на вкус. Покрийте ги със смес от настъргано сирене и нарязан босилек. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15-20 минути или докато тиквичките станат меки и леко запечени.
Тиквички на грил с лимонов сос
Изрежете тиквичките на тънки плочки и ги полейте с малко зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Подгответе грил тиган или грил плоча и печете тиквичките от двете страни до леко запържване и златист цвят. За лимоновия сос, смесете сок от един лимон, зехтин, измит и нарязан магданоз и настъргана лимонова кора. Полейте печените тиквички със соса и сервирайте.
Тиквички, пълнени с кускус и зеленчуци
Изрежете тиквичките на половинки и издълбайте средата с лъжица. В кипяща вода гответе кускус според инструкциите на опаковката. Загрейте малко зехтин в тиган и задушете нарязана морков, чушка, лук и чесън до омекване. Добавете готовия кускус към зеленчуците и овкусете със сол, черен пипер и любими подправки. Сместа напълнете половинките тиквички и печете във фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато тиквичките станат меки и пълнежът се запече.
0 | 0 |