8 храни, богати на цинк

8 храни, богати на цинк
Canva

Цинкът е основен минерал, необходим за различни функции в тялото, включително имунната система, протеиновия синтез и ДНК синтеза. Той също така играе роля в заздравяването на рани и производството на хормони. Ето осем храни, богати на цинк:

Стриди: Стридите са невероятно богат източник на цинк, осигуряващ около 64 mg на порция от 100 g. Те също така съдържат множество витамини и минерали, които допринасят за цялостното здраве.

Телешко месо: Телешкото месо, особено постно парче филе миньон, съдържа приблизително 5 mg цинк на порция от 100 g. Освен това е чудесен източник на протеини и други хранителни вещества.

Сардини: Тези малки риби са не само с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, но и на цинк. Една порция от 100 g съдържа около 3 mg цинк.

Фъстъци: Фъстъците са не само вкусно допълнение към диетата, но и добър източник на цинк. Една чаша фъстъци съдържа около 3,3 mg цинк.

Пилешки гърди: Подобно на телешкото месо, пилешките гърди са добър източник на цинк, осигурявайки около 2,9 mg на порция от 100 g. Те също така са с ниско съдържание на мазнини и калории, което ги прави здравословен избор на протеини.

Кашу: Кашуто е не само вкусно, но и пълно с цинк. Една чаша кашу съдържа около 3,3 mg цинк. Те също така са добър източник на здравословни мазнини и фибри.

Грах: Грахът, независимо дали е зелен, жълт или зрял, е добър източник на цинк. Една чаша варен грах съдържа около 1,3 mg цинк.

Нахут: Нахутът, основна съставка в много диети без глутен, е богат на цинк. Една чаша варен нахут съдържа около 1,3 mg цинк. Те също така са добър източник на фибри, протеини и комплексни въглехидрати.

Важно е да се отбележи, че докато тези храни са богати на цинк, прекомерната консумация на цинк може да бъде вредна. Препоръчителният дневен прием на цинк за възрастни мъже и жени варира от 8 до 11 милиграма, в зависимост от възрастта и пола. Винаги се консултирайте със специалист, преди да направите значителни промени в диетата си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay