Има много неща, които да обичаме в пробиотиците: повече енергия, по-добро храносмилане, по-чиста кожа и дори по-силна имунна система. Не е зле, нали?
Повечето хора смятат, че единственият начин да си набавят пробиотици е чрез огромни дози кисело мляко или чрез таблетки пробиотик. Оказва се, че има и други храни, богати на пробиотици, освен киселото мляко.
Ето на кои храни да наблегнете:
1. Комбуча
Този ферментирал чай е пълен с полезни бактерии и витамини от вида B - и може да ви помогне да се справите с подуването на корема. Ето и хранителните стойности на тази напитка със силен вкус. В 1 чаша (250 мл) има 35 калории, 0 грама мазнини, 7 грама въглехидрати, 5 грама захар, 10 милиграма натрий, 0 грама фибри, 0 грама протеин.
2. Ябълков оцет
Ябълковият оцет има много ползи за здравето и една от тях е, че съдържа пробиотици. Важно е да отбележим, че не е добре да го пиете. Съчетавайте го с други продукти. В една супена лъжица оцет има 3 калории, 0 грама мазнини, 0,14 грама въглехидрати, 0,06 грама захар, 1 милиграм натрий, 0 грама фибри, 0 грама протеин.
3. Кисело зеле и кимчи
Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле с много добавени подправки – лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други. То наподобява българското кисело зеле, което всички знаем колко е полезно. То е богато на пробиотици и полезни бактерии. Освен това, по този начин зеленчуците остават годни за ядене много по-дълго време.
4. Кисели краставички
Киселите краставички са друга ферментирала храна, пълна с пробиотици (и те са по-вкусни от киселото зеле). Просто внимавайте за натрия.
5. Мисо
Мисо е традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя със сол и гъбата плесен Aspergillus oryzae. Този продукт е много богат на пробиотици.
6. Кефир
Ако обичате кисело мляко, но искате нещо, което е по-удобно, когато сте навън или пътувате, опитайте кефир. Кефирът е ферментирала млечна напитка, богата на пробиотици.
7. Темпе
Темпе е традиционен соев хранителен продукт, произлизащ от Индонезия. То се прави с контролирана ферментация на соеви зрънца и се оформя в сбита форма, напомняща вегетариански бургер. Плюс това съдържа цели 20 грама протеин.
8. Ферментирали сирена
Някои сирена, като Гауда и Чедър съдържат полезни млечнокисели бактерии.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
4 | 0 |