Авокадото не е годно за консумация, когато...

Авокадото не е годно за консумация, когато...

Авокадото е топ суперхрана. Тo e чудеснo за подобряване на храносмилането, здравето на сърцето и дори за предотвратяване на увреждане на очите. Tози плод е изключително богат на калий, мононенаситени мазнини и фибри. Така че, когато се комбинира с други богати на витамини храни като чесън, лук и сок от лайм, гуакамолето буквално може да ви спаси живота.

През последните години мнозина се убедиха в полезните свойства на този продукт и неслучайно прословутият авокадо тост е сред най-предпочитаните закуски изобщо. Ако, повлияни от модата, купувате авокадо в индустриални количества, важно е да следите кога е достатъчно умекнало, за да може да се консумира и кога е презряло и трябва да го изхвърлите.

Когато става въпрос за авокадо, лекото покафеняване не е непременно лош знак. Всъщност някои сортове – като авокадо Хас, стават по-тъмни отвън, когато узреят. За да определите дали вашият плод е готов за консумация, потърсете наситено зелена, почти лилава кора. Мекотата също е индикатор за зрялост и в някои случаи - за разваляне. Натиснете нежно кожата и ако усетите леко съпротивление, плодът е готов за гуакамоле. Въпреки това, ако натискането доведе до дълбока вдлъбнатина, вероятно е развалено.

След като разрежете авокадото, обърнете внимание дали има обезцветяване. Няколко кафяви петна не са чак толкова голям проблем. Въпреки това внимавайте: ако цялата сърцевина на авокадото изглежда кафява или започнете да забелязвате черни ивици, изхвърлете го. Яденето на гнили плодове може да доведе до симптоми на хранително отравяне като повръщане, диария и болки в стомаха.

Друг индикатор за разваляне е текстурата. Жилавата кора също може да ви подскаже, че нещо не е наред.

Как да съхраним авокадото?

Когато е изложено на кислород, авокадото започва да покафенява или да се окислява. Съхраняването му в студена среда, преди да е узряло – в хладилник например – също може да доведе до същото нещо. Винаги оставяйте вашите плодове да узреят на плота, преди да ги транспортирате до хладилника.

За да забавите процеса на окисление, можете да използвате лимонов или сок от лайм върху нарязаните плодове. Като алтернатива, увийте нарязано наполовина авокадо във фоило, за да го предпазите от въздуха. Друг вариант е да съхраните отрязаната половинка без костилката в кутия за храна с лицето надолу.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay