Баницата със сиреме е истинска класика, но това не пречи да я опитваме във всевъзможи варианти. Днес ще ви предложим малко по-необичайна идея за баница с пиле и спанак. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
500 грама пилешко месо, сварено и нарязано на малки парчета
200 грама пресен спанак, нарязан
1 глава лук, нарязана на ситно
200 грама кисело мляко
3 яйца
200 грама краве сирене, настъргано
200 грама кашкавал, настърган
Сол и черен пипер на вкус
10 бр. кори за баница
150 грама разтопено краве масло
Начин на приготвяне:
Подгответе фурната, предварително я загрейте на 180 градуса. В голяма купа разбийте яйцата и добавете киселото мляко. Разбъркайте добре.
На средна температура стопете лука в малко масло, докато стане мек. След това добавете нарязания спанак и го задушете за няколко минути, докато изгуби обема си.
В съд за смесване добавете свареното пилешко месо, лукът и спанака. Посолете и пиперете на вкус. Разбъркайте, за да се смесят добре съставките.
В подготвената смес от яйца и кисело мляко добавете настърганото сирене и кашкавала. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Вземете форма за печене с диаметър около 26 см и я намажете с разтопеното масло.
Започнете да нареждате баницата: сложете една кора и я полейте полейте с малко от сместа.
Нарежете следващия лист за баница на половина и го сложете върху първия, като го полейте отново със сместа. Продължете със същия начин, докато използвате всички листа за баница.
Сгънете излишъка от листа върху баницата, за да получите красива форма. Печете в предварително загрята фурна за около 40-45 минути или докато баницата стане златисто кафява и се запече добре.
Извадете я от фурната и оставете да постои малко преди да я нарежете и сервирате.
0 | 0 |