Безглутенова диета: 8 алтернативи на пшеничното брашно

Безглутенова диета: 8 алтернативи на пшеничното брашно
Canva

Когато сте на безглутенов режим, има няколко алтернативи на пшеничното брашно, които можете да използвате за печене и готвене. Ето някои популярни опции:

Брашно от ориз: Това е универсална и лесна за използване алтернатива на пшеничното брашно. Има фина текстура и работи добре в рецепти за хляб, торти и сладкиши.

Брашно от царевица: Това е добър източник на фибри и може да се използва в различни видове печене. Има по-сладка и по-малко зърнеста текстура от пшеничното брашно.

Брашно от киноа: Това пълнозърнесто брашно е с високо съдържание на протеини и фибри. Работи добре в рецепти за хляб, палачинки и мъфини, но може да придаде леко орехов вкус.

Брашно от елда: Това брашно е с високо съдържание на протеини и фибри и има землист вкус. Може да се използва в различни видове печене, но работи най-добре в рецепти, където вкусът на елда може да бъде подчертан, като хлябове, крекери и бисквити.

Кокосово брашно: Това брашно е с високо съдържание на фибри и може да добави влажност към печените изделия. Има леко сладък вкус и работи добре в рецепти за торти, мъфини и палачинки.

Бадемово брашно: Това брашно е с високо съдържание на протеини и мазнини и придава богат вкус на печените продукти. Работи добре в рецепти за торти, сладкиши и бисквитки.

Ленено брашно: Това брашно е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и може да се използва в умерени количества (обикновено до 20% от рецептата) за добавяне на влажност и хранителна стойност към печени изделия.

Брашно от нахут: Това брашно е с високо съдържание на протеини и фибри и има леко орехов вкус. Може да се използва в различни видове печене, включително хляб, сладкиши и бисквитки.

Не забравяйте, че когато заменяте пшеничното брашно с алтернативи, може да се наложи да коригирате количеството течност и набухватели (като сода за хляб или бакпулвер), за да постигнете желаната консистенция и текстура. Също така е важно да опитате различни комбинации, за да намерите любимите си безглутенови заместители на брашно.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay