Представяме ви безмесна версия на овчарски пай, която плюс това не съдържа млечни продукти. Макар че основните съставки на овчарския пай липсват, това ястие е пълно със зеленчуци, което го прави изключително вкусно и ароматно.
Зеленчуците трябва да се запържат добре, за да омекнат, така че трябва да имате търпение. Ако плънката стане твърде рядка, можете да добавите още брашно, за да я сгъстите.
Ето как да приготвите вкусен веган овчарски пай:
Необходими продукти:
За плънката:
4 с.л. олио
500 грама гъби шийтаке
1 глава лук
2 стръка целина
2 броя пащърнак
1 малка Мускатна тиква
6 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. мисо паста
1/2 ч. червено вино
1 ч. леща
2 с.л. брашно
4 ч. зеленчуков бульон
сол и черен пипер
За картофите:
1.2 кг картофи
1/4 ч. зехтин
3 скилидки чесън
2 стръка мащерка
6 с.л. веган масло
1/4 ч. магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте 2 с.л. олио в голям тиган. Запържете гъбите за няколко минути.
Извадете ги от тигана и загрейте останалото олио. Добавете нарязаните на ситно лук, целина, пащърнак и тиква. Оставете да се запържат за около 15 минути, като разбърквате от време на време.
Добавете доматеното пюре и чесъна. Оставете за 1-2 минути, след което добавете мисо пастата и виното. След като виното се изпари, върнете гъбите в тигана и добавете лещата. Поръсете с брашното и разбъркайте добре.
Добавете бульона, овкусете със сол и черен пипер и оставете да се вари около 15-20 минути.
За картофеното пюре, сварете картофите и ги намачкайте. Докато картофите се варят, разтопете маслото и към него добавете мащерката. След това прибавете чесъна и гответе 2- 3 минути. Извадете мащерката и залейте намачканите каротофи с тази мазнина. Подправете със сол и черен пипер.
Разпределете равномерно картофеното пюре върху зеленчуковата смес. Печете около 35-40 минути. Преди сервиране, поръсете с пресен магданоз.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |