През този сезон грилованата храна е най-популярна. Хубавото е, че на грил може да се приготви почти всичко- месо, зеленчуци, хляб. Днес ще ви предложим рецепта за вкусен грилован патладжан:
Необходими продукти:
1/2 ч. зехтин
1 ч. л. риган
1/4 ч. л. червен пипер
сол
черен пипер
2 големи патладжана, нарязани на шайби
1/4 ч. сирене Фета, натрошено (може и обикновено краве сирене)
2 ч. л. нарязан магадноз
сокът от 1/2 лимон
За дресинга:
1/3 ч. тахан
сокът от 1 лимон
2 с. л. вода
1 скилидка чесън, накълцан
сол
Начин на приготвяне:
Няколко часа преди да започнете да приготвяте ястието, сложете патладжаните в гевгир и поръсете със сол. Оставете ги да престоят така, за да не са горчиви. След това ги измийте, за да не бъдат прекалено солени.
Загрейте скарата или грилът на средна температура. В малка купа комбинирайте ригана, червения пипер и зехтина. Намажете патладжаните с тази смес и поръсете с малко сол.
Изпечете патладжаните, по около 3 минути от всяка страна.
Поръсете готовите патладжани с натрошеното сирене и магданоза. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
Направете дресинга: В малка купа разбъркайте тахана с лимоновия сок, чесъна и водата. Ако стане прекалено гъст, добавете още малко вода.
Сервирайте патладжаните с дресинга.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 0 |