Ризотото е ястие, което всъщност е доста лесно за приготвяне у дома - дори и "ефектни" ризота с морски дарове като това. За ризотото, ключът е бавното добавяне на бульона, докато разбърквате, и след това завършването с голяма шепа пармезан. Ето как да приготвите вкусно ризото със скариди:
Необходими продукти:
4 ч. пилешки бульон
2 ч. вода
2 с. л. зехтин
1/4 ч. нарязан магданоз
2 скилидки чесън
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. настъргана лимонова кора
1 ч. л. чили сос
500 грама скариди
4 с. л. масло
2 малки глави лук
1 1/2 ч. ориз Арборио
3/4 ч. бяло вино
2 с. л. доматена паста
1 ч. грах
1/2 ч. настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Смесете бульона и водата и ги загрейте в малка тенджера.
В една купа сложете зехтина, 2 с. л. магданоз, чесъна, лимоновата кора, чили соса, малко сол и черен пипер. Сложете скаридите, разбъркайте добре и оставете да се мариноват.
Сложете скаридите в загрят тиган и гответе 5-6 минути.
Извадете ги от тигана, добавете малко масло и лука. След около 2 минути добавете ориза и го запържете за около 1 минута.
Добавете виното и оставете да се готви, докато се изпари. Добавете доматеното пюре и гответе още 1-2 минути.
Добавете 1 чаша бульон и гответе, докато оризът го поеме. След това добавете още бульон, отново разбъркайте и така, докато оризът се сготви, около 20 минути.
Добавете грахта и гответе още 2-3 минути. Добавете лимоновия сок, останалото масло и пармезана.
Преди да сервирате добавете скаридите и поръсете с още магданоз.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |