Песто Дженовезе, както е пълното наименование на този традиционен за италианската кухня сос, е едно съвършено творение, постигнато чрез баланс между босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки и сирене. А палитрата му от вкусове се разгръща в пълния си блясък, когато бъде обгърната от топла паста. А ето и как да композирате тази симфония с италиански привкус в собствената си кухня.
Необходими продукти:
375 г паста по избор
150 г босилек
50 г пармезан
50 г кедрови ядки
50 г чедър или друго твърдо сирене по избор
100 мл зехтин
2 скилидки чесън
щипка сол
Начин на приготвяне:
Измийте листата босилек и ги подсушете върху домакинска хартия.
В хаванче стрийте скилидките чесън като добавяте постепенно листата босилек.
Загрейте котлона на средно висока температура и пуснете кедровите ядки в тигана. Запържете ги за 3-4 минути, без да добавяте мазнина.
Когато сте стрили добре цялото количество листа от босилек, добавете ядките и стрийте и тях.
Настържете сирената и ги добавете в хаванчето. Поръсете със сол и продължавайте да мачкате, докато не се получи хомогенна зелена смес.
На тънка струйка добавете зехтина, докато бъркате постоянно.
Междувременно сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете и върнете в тенджерата.
Смесете пастата и пестото и сервирайте веднага.
Още изкушения с италиански привкус може да откриете в Kulinar.bg.
2 | 0 |