Защо е вредно да пържим въглехидрати?

Защо е вредно да пържим въглехидрати?
Canva

Пърженето на въглехидрати може да бъде вредно поради няколко причини:

Високо съдържание на мазнини

Пърженето включва дълбоко потапяне на храната в голямо количество мазнина, което води до високото ѝ съдържание в крайния продукт. Прекомерният прием на мазнини може да допринесе за затлъстяване, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Акрамантичност

Когато хранителните продукти се пържат при високи температури, те могат да образуват акрамантични съединения, които са потенциално канцерогенни вещества. Това важи особено за храни с високо съдържание на въглехидрати, като картофи.

Загуба на хранителни вещества

Пърженето може да доведе до загуба на някои хранителни вещества например в картофите, тъй като топлината може да разруши деликатните съединения, намиращи се в тях. Например, витамин С и някои витамини от група В могат да бъдат загубени по време на процеса на пържене.

Калории

Пържените картофи често са с високо съдържание на калории поради добавената мазнина и процеса на готвене. Консумирането на твърде много калории може да доведе до наддаване на тегло и свързаните с него здравословни проблеми.

 

Като алтернатива можете да опитате да печете, варите или приготвяте на пара картофите, за да намалите риска от тези потенциални опасности за здравето.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay