Пърженето на въглехидрати може да бъде вредно поради няколко причини:
Високо съдържание на мазнини
Пърженето включва дълбоко потапяне на храната в голямо количество мазнина, което води до високото ѝ съдържание в крайния продукт. Прекомерният прием на мазнини може да допринесе за затлъстяване, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.
Акрамантичност
Когато хранителните продукти се пържат при високи температури, те могат да образуват акрамантични съединения, които са потенциално канцерогенни вещества. Това важи особено за храни с високо съдържание на въглехидрати, като картофи.
Загуба на хранителни вещества
Пърженето може да доведе до загуба на някои хранителни вещества например в картофите, тъй като топлината може да разруши деликатните съединения, намиращи се в тях. Например, витамин С и някои витамини от група В могат да бъдат загубени по време на процеса на пържене.
Калории
Пържените картофи често са с високо съдържание на калории поради добавената мазнина и процеса на готвене. Консумирането на твърде много калории може да доведе до наддаване на тегло и свързаните с него здравословни проблеми.
Като алтернатива можете да опитате да печете, варите или приготвяте на пара картофите, за да намалите риска от тези потенциални опасности за здравето.
1 | 0 |