За какво е полезен лимецът?

За какво е полезен лимецът?
Canva

Лимецът е древна зърнена култура, която набира популярност през последните години поради високото си хранително съдържание и ползи за здравето. Ето някои от предимствата на лимеца:

Богат на хранителни вещества: Лимецът е пълен с основни хранителни вещества, включително протеини, фибри, витамини от група В и желязо. Една чаша сварен лимец осигурява около 50% от дневния препоръчителен прием на манган и значително количество фосфор, магнезий и цинк.

Високо съдържание на фибри: Лимецът е отличен източник на диетични фибри, които подпомагат храносмилането, помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и подсилват усещането за ситост, което може да помогне при управлението на теглото.

Без глутен: Лимецът естествено не съдържа глутен, което го прави добър вариант за хора с непоносимост към глутен или целиакия. Важно е обаче да се отбележи, че някои видове лимец може да съдържат малки количества глутен, така че тези с тежки алергии трябва да избират сертифициран безглутенов лимец.

Здравословно сърдечносъдово състояние: Лимецът съдържа рутин, антиоксидант, който помага за намаляване на кръвното налягане и подобрява здравето на сърцето. Освен това високото съдържание на фибри в лимеца може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, като допълнително подкрепя сърдечно-съдовото здраве.

Контрол на кръвната захар: Фибрите, присъстващи в лимеца, могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар чрез забавяне на усвояването на захарта в кръвта. Това може да бъде особено полезно за хора с диабет или тези, изложени на риск от развитие на заболяването.

Противовъзпалителни свойства: Някои изследвания показват, че лимецът може да има противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с възпалителни състояния като артрит.

Антиоксидантни свойства: Лимецът съдържа антиоксиданти, които могат да предпазят клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, като по този начин намаляват риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и невродегенеративни разстройства.

Поддържа здравето на храносмилателната система: Високото съдържание на фибри в лимеца подпомага храносмилането и може да помогне за предотвратяване на запек и други храносмилателни проблеми.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay