За какво е полезно червеното цвекло

За какво е полезно червеното цвекло
Canva

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук, който предлага различни ползи за здравето поради богатото си съдържание на хранителни вещества. Ето някои от предимствата на консумацията на червено цвекло:

  1. Богато на хранителни вещества: Червеното цвекло е с високо съдържание на витамини, минерали и фибри. Една чаша нарязано цвекло съдържа около 3% от дневната нужда от фибри, 10% от дневната нужда от витамин С и манган и 16% от дневната нужда от фолат.

  2. Подпомага храносмилането: Фибрите в червеното цвекло помагат за насърчаване на здравословните движения на червата, предотвратяват запек и подпомагат загубата на тегло.

  3. Подсилва имунната система: Високите нива на витамин С, фолат и други антиоксидантни съединения в червеното цвекло подпомагат имунната система и предпазват от болести.

  4. Намалява възпалението: Антиоксидантите и противовъзпалителните свойства на червеното цвекло могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което е свързано с хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет и рак.

  5. Подобрява работата на сърцето: Съединенията, открити в червеното цвекло, като бетаин, могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и подобряване на функцията на кръвоносните съдове, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания.

  6. Понижава холестерола: Червеното цвекло съдържа пектин, вид разтворимо влакно, което помага за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол в кръвта.

  7. Бори се с рака: Антиоксидантите в червеното цвекло могат да помогнат за защитата на клетките от увреждане, което води до рак. Някои проучвания показват, че екстрактът от червено цвекло може да забави растежа на раковите клетки.

  8. Регулира кръвното налягане: Съдържащият се в червеното цвекло бетаин може да помогне за регулиране на кръвното налягане, като увеличи производството на азотен оксид, газ, който помага за разширяване на кръвоносните съдове.

  9. Подобрява атлетичното представяне: Някои изследвания показват, че сокът от червено цвекло може да подобри атлетичното представяне чрез увеличаване на притока на кръв към мускулите и намаляване на количеството кислород, необходимо по време на тренировка.

  10. Поддържа здравето на черния дроб: Червеното цвекло съдържа бетаин, хранително вещество, което подпомага метаболизма на мазнините в черния дроб и подобрява функцията на жлъчния мехур.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay