За какво са полезни бананите?

За какво са полезни бананите?
Canva

Бананите са невероятно питателна и универсална храна, предлагаща богатство от витамини, минерали и други полезни съединения. Ето някои от ползите за здравето от консумацията на банани:

  1. Високо съдържание на калий: Бананите са с високо съдържание на калий, минерал, който е жизненоважен за здравето на сърцето, бъбреците и мускулите. Този електролит помага за регулиране на баланса на течностите, нервните сигнали и мускулните контракции.

  2. Добър източник на фибри: Бананите са добър източник на диетични фибри, които подпомагат храносмилането и помагат за предотвратяване на запек. Те също така насърчават усещането за ситост, което може да помогне за управление на теглото.

  3. Богат на витамин B6: Бананите са чудесен източник на витамин В6, който е от съществено значение за производството на невротрансмитери, които регулират настроението и функцията на мозъка. Той също така играе роля в създаването на хемоглобина, който пренася кислород в кръвта.

  4. Добри за здравето на сърцето: Бананите съдържат калий и витамин С, които са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Те също така са с ниско съдържание на натрий, което е полезно за поддържане на здравословно кръвно налягане.

  5. Антиоксидантна активност: Бананите съдържат няколко вида антиоксиданти, включително допамин и катехини, които могат да предпазят клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Това може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и диабет.

  6. Поддържат здравето на очите: Бананите са с високо съдържание на витамин А, хранително вещество, което е от съществено значение за доброто здраве на очите. Той помага за защитата на роговицата и предотвратява нощната слепота.

  7. Помощ при възстановяване на електролитите: Бананите са отличен избор за възстановяване на електролитите след тренировка или заболяване, благодарение на съдържанието на калий и естествените захари.

  8. Контрол на кръвната захар: Бананите имат умерен до висок гликемичен индекс, което означава, че могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Те също така съдържат фибри, които могат да забавят усвояването на захарта в кръвта.

  9. Здраве на костите: Бананите са с високо съдържание на фосфор и витамин К, които са важни за здравето на костите. Фосфорът е основен компонент на костната тъкан, докато витамин К играе решаваща роля в метаболизма на костите.

  10. Подобрено храносмилане: Бананите съдържат ензим, наречен амилаза, който помага за разграждането на въглехидратите и подобрява храносмилането. Те също така осигуряват успокояващ ефект върху стомашно-чревния тракт, което може да помогне за облекчаване на симптомите на киселинен рефлукс и язви.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay