Защо всъщност рафинираното олио е вредно?

Защо всъщност рафинираното олио е вредно?
Canva

Рафинираното олио, известно още като пречистено или рафинирано растително масло, се произвежда чрез процес на рафиниране, който включва химикали, топлина и механично налягане. Този процес премахва неприятните миризми, вкусове и цвета на суровото масло, но също така елиминира голяма част от хранителните вещества, оставяйки продукт с ограничена хранителна стойност.

Ето няколко причини, поради които рафинираното олио може да бъде вредно за здравето:

  1. Липса на хранителни вещества: Рафинираното олио е силно преработено и повечето от естествените му хранителни вещества, като витамин Е и омега-3 мастни киселини, се отстраняват по време на процеса на рафиниране.

  2. Високо съдържание на трансмазнини: Много производители на храни използват частично хидрогенирано растително масло, което съдържа трансмазнини, за да удължат срока на годност на продуктите си. Трансмазнините са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.

  3. Високо съдържание на омега-6 мастни киселини: Въпреки че омега-6 мастните киселини са основни мазнини, консумацията на твърде много от тях може да доведе до възпаление и да допринесе за хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак. Повечето видове рафинирано олио имат високо съдържание на омега-6 мастни киселини.

  4. Повишени нива на свободните радикали: Някои проучвания предполагат, че консумацията на рафинирани масла може да увеличи нивата на свободните радикали в тялото ви, което може да доведе до увреждане на клетките и да допринесе за развитието на хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.

  5. Въздействие върху здравето на червата: Някои изследвания показват, че консумацията на големи количества рафинирани масла може да наруши баланса на чревните бактерии, което води до проблеми като синдром на раздразнените черва и други храносмилателни проблеми.

В заключение, въпреки че рафинираното олио може да има дълъг срок на годност и да е удобно за готвене, неговата преработка и липсата на хранителни вещества го правят по-малко здравословна опция в сравнение с по-малко обработени масла като екстра върджин зехтин, авокадово масло или фъстъчено масло. Винаги е добра идея да изберете по-здравословни алтернативи, когато е възможно.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay