Как да приготвим печено агнешко бутче с хвойна

Печено агнешко бутче с хвойна

Как да приготвим печено агнешко бутче с хвойна

От векове традицията в България повелява на Великден на трапезата да има агнешко. Сп. Меню издаде една от кулинарните си тайни специално за вас и ни предоставя рецепта за печено агнешко бутче с хвойна.

 

Необходими продукти за 6 порции:

1 агнешко бутче

1 с. л. плодчета от хвойна, счукани

1 с. л. мащерка

1 ч. л. смлян шарен пипер

50 мл джин

2 с. л. зехтин

2 с. л. стопено масло

500 г моркови, нарязани на пръчици

3 глави червен лук, нарязани на четвъртини

1  дафинов лист

400 мл леко червено вино

100 мл заквасена сметана

1 ч. л. брашно

 сол на вкус

 

Начин на приготвяне

  1. Бутчето се обезкостява, по желание.

  2. Смесват се хвойната, мащерката и пиперът. Бутчето се посолява, обтрива се с подправките и се намазва със зехтина. Залива се с джина и се оставя да постои покрито в хладилника поне 2 часа. Ако е обезкостено, се навива на стегнато руло и се завързва с конец на няколко места.

  3. Маслото се сгорещява и бутчето се запържва от всички страни до зачервяване. Слага се в тавичка.

  4. В тигана от пърженето на бутчето се слагат морковите и лукът и се разбъркват 2-3 мин. Преместват се в тавичката при бутчето. Добавя се дафиновият лист, залива се с чаша от виното, покрива се с фолио и се пече 1,5 часа във фурна, загрята до 200° С. От време на време се полива с останалото вино и се обръща. Ако разполагате с термометър за месо, проверете готовността, като забодете термометъра в най-дебелата част на бутчето, без да докосва кокала. Готово е при 65-70° С

  5. Бутчето се изважда и преди да се нареже се оставя на топло за 10 мин. В това време се отделят зеленчуците, а тавата с останалия от печенето сос се слага на котлона. Наливат се 50 мл гореща вода и с шпатула се обират залепналите късчета месо от тавата. Щом сосът поври 1-2 мин., се пресипва в тиган и се добавя сметаната. Брашното се разтваря в 1 с. л. студена вода и се добавя към соса при непрекъснато разбъркване

  6. Месото се нарязва и се сервира със соса и печените зеленчуци.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay