Как да се храните здравословно с ограничен бюджет

Как да се храните здравословно с ограничен бюджет

Чудили ли сте се как някои си позволяват цялата тази здравословна храна? Или може би сте опитвали няколко пъти да започнете да се храните здравословно, само за да откриете, че месечният ви бюджет е недостатъчен?

И така, как да се храните здравословно, ако имате ограничен бюджет?

Създайте си план за хранене. Ако се заемете да създадете здравословен план за хранене в рамките на вашия бюджет, лесно може да намалите разходите до приблизително същата цена, която плащате за нездравословна храна. Планирането е толкова просто, колкото работата с храни, които имате вече в хладилника, добавянето на няколко ястия с прости съставки и сезонни зеленчуци.

Гответе на едро. Приготвянето на повечко храна не само ще ви спести време, но и много пари. Вярвате или не, ако приготвяте ястия с подобни съставки, лесно може да спестите повече пари. Замислете се колко би ви струвало, ако си вземете замразена лазаня. А колко можете да сготвите, ако купите отделно нужните продукти за нея.

Пригответе всичките си ястия за деня едновременно. Първо, ако имате достатъчно храна, която можете да вземете със себе си за обяд или късна следобедна закуска, ще бъдете много по-склонни да се въздържането от купуването на скъпа храна, когато огладнеете. Нека бъдем реалисти, няма да прекарате часове в готвене, когато можете да поръчате храна за вкъщи. Второ, приготвянето на храна предварително би ви помогнало да се придържате по-добре към плана си за хранене, когато не сте в настроение за готвене. Нека си признаем, че всички имаме дни, в които плодовете и зеленчуците не звучат съблазнително.

Намалете закуските и приготвянето на специалитети. Макар и да са здравословни, закуските са скъпи. И скоро ще се сбогувате със заплатата си. Направете си сандвич вкъщи или овесена каша, но не се спирайте на барчетата.

Хапвайте любимите си неща. Всички имаме емоционална връзка с храната. Може би пълнените чушки ви напомнят за дома. Или може би домашната пилешка супа е това, което ви дава усещане за комфорт. Каквато и да е любимата ви храна, намерете начин да я включите в бюджета си по най-добрия начин. Лишаването от това, което обичаме, няма да свърши добре.

Придържайте се към евтини протеини. Повече от нас обичат пържоли. Закупуването на предварително приготвени или скъпи разфасовки месо е един от най-лесните начини за източване на бюджета ви. Вместо да купувате такива, опитайте да купите замразено пиле или яйца. Може дори да опитате вегетариански ястия за няколко дни, ако наистина искате да намалите разходите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay