Наскоро ви показахме идеи за замразяване на плодове и зеленчуци за зимата. Днес обаче се отправяме към изкуството на зимнината, а именно конфитюрите и сладката.
Ето една проста рецепта за вкусно сладко от боровинки:
Необходими продукти:
2 чаши прясни или замразени боровинки
1/2 чаша захар
1/4 чаша вода
1 супена лъжица нишесте (на прах)
1/2 чаши вода (допълнително)
Няколко капки лимонов сок (по избор)
Начин на приготвяне
В голям тиган смесете боровинките, захарта и 1/4 чаша вода. Загрейте тигана на средна температура и оставете сместа да заври. Намалете температурата на котлона и оставете сместа да къкри около 5 минути, докато боровинките започнат да се разпукват и освобождават сок.
В малка чаша разбъркайте нишестето със 1/2 чаша вода, докато се разтвори напълно. Постепенно го добавете в боровинковата смес, като непрекъснато разбърквате. Оставете сместа да ври няколко минути, докато се загъсти. Разбърквайте постоянно, за да избегнете загаряне на дъното на тигана.
Свалете тигана от котлона и прибавете няколко капки лимонов сок, ако желаете, за да подчертаете вкуса на боровинките. Изчакайте сладкото да се охлади до стайна температура и след това го прехвърлете в стъклен съд или бурканче за съхранение. Можете да го съхранявате в хладилник до няколко седмици.
Сервирайте сладкото върху филийка с масло, кексчета или като допълнение към десерти по ваш избор.
1 | 0 |