Какво представлява сосът Срирача?

Какво представлява сосът Срирача?
unsplash

През последното десетилетие и дори повече, Срирача се превърна от специална подправка в истински феномен. Срирача е сос, който има място на масата на закуска (бъркани яйца), обяд (върху суши) и вечеря (сочни бургери с хрупкав бекон и топено сирене).

Но какво точно е Срирача и какво го прави толкова неустоим? 

Срирача е гъст, пикантно-сладък сос от люти чушки със силен аромат на чесън. Въпреки че е пикантен, вкусът му е много по-сложен от обикновените люти сосове като Табаско, които имат вкус на люто и оцет. Също така е много по-гъст, с консистенция, по-подобна на кетчуп или доматен сос, отколкото на воднистите люти сосове, които обикновено се правят чрез пюриране на чушки в оцет, след което се прецеждат.

Рецептата за Срирача е разработена преди повече от 80 години в Си Рача, град на източното крайбрежие на Тайланд. Бързо се превръща в една от най-популярните подправки в Югоизточна Азия.

През 1980 г. виетнамски имигрант на име Дейвид Тран решава да започне да произвежда своя собствена версия на Срирача в Америка, отваряйки Huy Fong Foods в Irwindale, Калифорния. И до ден днешен той остава най-популярната марка Срирача, а опаковката му е емблематична: прозрачна пластмасова бутилка, която показва ярко червения лют сос, зелена капачка, която се завърта и отваря, и лого с бял петел, отпечатано върху предната част на шишето.

От самото начало Huy Fong Sriracha бил масово популярен като специална съставка в азиатско-американските фирми, ресторанти и супермаркети и много обичан от готвачи, кулинари и посетители на ресторанти. Популярността му нараства през 2009 г., когато Bon Appetit го нарече "Най-добрата съставка на годината". Huy Fong Rooster Sauce остава най-популярният Срирача на пазара; фабриката произвежда 3000 бутилки на всеки час, 24 часа в денонощието, шест дни в седмицата. Това са около 20 милиона бутилки Срирача годишно!

Съставки

От какво се прави Срирача? Списъкът със съставките на може да варира в зависимост от марката или рецептата, но повечето са подобни, ако не точно същите като тези, използвани в емблематичния сос на Huy Fong. Според компанията съставките на Срирача са чили, захар, сол, чесън, дестилиран оцет, калиев сорбат, натриев бисулфит и ксантанова гума. 

Люти чушки

Основната съставка в Срирача са червени чушки халапеньо, които се пюрират сурови, със семена и всичко останало, в гъста паста с дестилиран оцет.

Оцет

В допълнение към добавянето на вкус, силно киселинният дестилиран оцет помага за разграждането и "сготвянето" на суровите чушки и разреждането им в сос. Действа и като консервант.

Чесън

Голямото количество чесън придава характерния вкус на Срирача и придава плътност на соса.

Захар

Срирача не е забележимо сладък сос, но съдържа захар, която помага да се балансира лютивината от лютите чушки, правейки Срирача по-скоро пикантен. Бутилка Срирача съдържа приблизително същото количество захар като бутилка кетчуп. 

Сол

Солта се добавя както за вкус, така и като консервант.

Калиев сорбат

Калиевият сорбат предотвратява развитието на бактерии и плесени. В малки количества този естествен консервант е безопасен за ежедневна употреба. 

Натриев бисулфит

Натриевият бисулфит е химическо съединение на основата на сол, използвано в храните за запазване на свежестта и цвета им. 

Ксантанова гума

Обикновена хранителна добавка, която също често се използва в безглутеновите печива, ксантанова гума е сгъстител, който придава на Срирача текстурата, подобна на кетчуп.

Колко пикантен е сосът?

Въпреки че основната му съставка е червени чушки Халапеньо, в сравнение с други люти сосове, Срирача не е толкова пикантен. Според скалата на Scoville (мерна единица за нивото на лютивина), Срирача измерва само около 2200 сковила; чистите червени чушки халапеньо варират между 2500 и 8000 сковила.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay