Коледните вкусотии по света - част I

Коледните вкусотии по света - част I

Франция

 

 

 


Традиционното коледно ястие в страната на модата и любовта се нарича Le Reveillon и се сервира след месата в полунощ и в повечето случаи с него се пие шампанско. Стридите, пушената сьомга и foie gras (черен дроб от гъска или патица) са често срещани предястия. Основното ястие често включва печена гъска с пълнеж от кестени, а пуйката и други печени меса като агнешко и говеждо също са популярни. Традиционният десет е бюш дьо Ноел – тортено руло пълно с маслен крем и декорирано така че да прилича на паднал дънер, поръсен с пудра захар, за да имитира сняг. Около него се нареждат гъби, направени от тесто за целувки.

 

 

Перу


 

 


Още от началото на декември перуанските църкви започват да организират така наречените Chocolatadas. С парите дарени от доброжелатели, организаторите пекат специален коледен хляб, наречен pannetone, а в големи чайници варят топъл шоколад с пикантен привкус. По случай празника тези лакомства се сервират на хората с по-малки възможности. Както в повечето католически държави, така и в Перу коледният пир се състои около полунощ на 24 декември. Основното ястие включва пуйка, понякога гарнирана с пресни плодове. За гарнитура се сервира ябълково пюре, различни салати и tamales. Популярни десерти са плодовата пита, марципана и pannetone.

 

 

Литва

 


 

 

Традиционната вечеря в Литва се нарича kucios и е изпълнена с ритуали. Възниква като продължение на стари езически обичаи и се състои от 12 блюда. Пирът започва, когато първата звезда се появи в небето и домакинята даде на всеки гост да си отчупи хляб. На масата винаги се оставя и едно празно място (този обичай се среща и в други страни от балтийския свят) и в никакъв случай не се сервират месо и млечни продукти. Важна част от менюто са рибите като шаран, щука и херинга, както и маринованите зеленчуци. Често срещани са ястия приготвени с маково семе. Най-популярните се наричат kuciukai – малки сладкиши, напоени с мляко от маково семе. Има много вярвания и поверия около коледната вечеря в Литва, едно от които е, че който стане от масата преди всички да приключат ще бъде сполетян от бедност и нещастие.

 

 

Испания

 

 


 

 

В Испания обичаят да се вечеря късно не се променя и по време на коледните празници, когато традиционната вечеря започва между 22:00 часа и полунощ. Първо се сервират разнообразни малки ястия, наречени tapas. Обикновено те се състоят от различни сирена, пастети и шунки. Изключително популярна, особено по крайбрежието, е супата от морски дарове. Поднасят се бели аспержи и различни морски храни като angulas (вид скъпи змиорки), кралски скариди и печена ципура. За десерт испанците ядат бисквити от марципан, churros и turron.

 

 

Аржентина

 

 


Традиционната вечеря в Аржентина се различава от тази в съседните й страни. Популярни са говеждото, свинското и патешкото месо. Сервират се различни месни пайове, а любимото коледно ястие в по-голямата част от страната се нарича ninos envuettas и е печен стек, нарязан на големи квадрати и пълнен с твърдо сварени яйца, лук и подправки. Пие се шампанско в комбинация със свежи плодове и сокове. На много места в коледния ден се сервира печен петел, а десертът се състои от различни пудинги и pannetone.

 

 

Германия

 


 

 

В Германия Коледа се празнува 2 дни – на 25 и 26 декември. Често цялото семейство се събира на Бъдни вечер, но ястието обикновено е нещо лесно и просто и зависи от домакинята. Традиционният пир се състои в деня на Коледа, като обикновено основното блюдо е печена гъска и шаран. Гарнитурата често включва картофи и задушени зеленчуци. Една от малкото оцелели традиции е печенето на platzchen (вид бисквити). За десерт се яде christstollen – торта направена от сушени плодове и ядки и поръсена с пудра захар.

 

 

Полша

 

 


Традиционната Коледна вечеря в Полша може би е най-очакваното хранене в страната, тъй като преди това цял ден хората не ядат абсолютно нищо. Вечерята започва с разчупването на питата и се оставя едно празно място на масата за всеки самотен пътник, който може да почука на вратата. Смята се че този жест ще донесе богатство и щастие в дома. Сервира се риба, сготвена по най-различни начини – херингата в сметанов сос и щуката на фурна са най-често срещаните блюда. Гарнитурата се състои от варени яйца и картофи. Важни традиции са супата от цвекло и ошафа. Десертът се състои от мед, бисквити с маково семе и сладък хляб, наречен babka.

 

 

Филипините

 


 

 

Като бивша испанска колония, Филипините са предимно католическа държава. Коледните празненства там започват на 16 декември с първата от девет последователни меси. Около катедралите се събират много улични търговци, които продават традиционни ястия и напитки, включващи tsokolate (топъл шоколад) и puto bumbong – сварен кафяв ориз, който се сервира в бамбукови тръби ароматизирани и овкусени с кокосови орехи и кафява захар. След месата в полунощ на Бъдни вечер започва Nocha Buena. Така се нарича коледната вечеря в тази екзотична страна. Тя се състои от 12 или повече блюда, като соновното обикновено е шунка или печено прасенце. Други традиционни храни са queso de bolo (сирене Едам) и задушена говежда опашка. Десертът се състои от плодова пита и kalamay (десерт направен от ориз, кокос, фъстъчено масло, кафява захар, пържено кокосово мляко и извара.)

32 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay