Храносмилането е изключително важно за загубата на килограми. Разбира се, точното време за храносмилане зависи от физическото здраве, метаболизма, възрастта и дори пола, но в общи линии някои храни се преработват за минути, докато други прекарват много повече време в тялото ви.
Всъщност храносмилането е процесът, в който храната се разпада на малки частици, които се прехвърлят от червата в кръвта. Важно е да знаете колко време се храносмила всяка храна:
Бързо смилаема храна
Ако ядете много бързо смилаема храна, ще откриете, че ядете повече от необходимото, защото много скоро след като се нахраните, храната изчезва и отново се чувствате гладни. Този вид храна дава енергия- с други думи скок на глюкозата. Може да ви звучи добре, но ако в тялото ви има твърде много глюкоза, неизползваната част се превръща в мазнина.
Бавно смилаема храна
Този вид храна повишава нивата на кръвната захар много по-бавно, което ви дава по-балансирана енергия. Но ако ядете само такава храна, храносмилателната ви система ще трябва да работи непрекъснато, което не е добре за тялото.
Специалистите предлагат да не се смесват бавно смилаема храна и бързо смилаема храна в едно ядене. Също така не е препоръчително да ядете бързо смилаема храна скоро след като сте яли бавносмилаема, защото по този начин натоварвате храносмилателната си система. Сутрин и вечер е препоръчително да ядете бързо смилаема храна, за да дадете възможност на стомаха ви да си почива нощем.
1. Вода
Попада в червата незабавно
2. Плодов или зеленчуков сок
15-20 минути
3. Сурови зеленчуци
30-40 минути
4. Сготвени зеленчуци
40 минути
5. Риба
45-60 минути
6. Салата с олио
1 час
7. Зеленчуци с нишесте
1.5- 2 часа
8. Зърнени храни (ориз, киноа, елда)
2 часа
9. Млечни продукти
2 часа
10. Ядки
3 часа
11. Пиле
1.5- 2 часа
12. Говеждо месо
3 часа
13. Агнешко
4 часа
14. Свинско
5 часа
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |