Ако не сте правили десерт на основата на зехтин, този цитрусов кекс е чудесен за първи опит. Цитрусовите аромати се комбинират страхотно със зехтина.
Необходими продукти:
1 1/4 ч. зехтин
1 ч. захар
3 големи яйца
2 с. л. настъргана портокалова кора
1 с. л. настъргана лимонова кора
2 ч. л. бадемов екстракт
2 ч. брашно
1/3 ч. бадемово брашно
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода за хляб
1/2 ч. л. сол
3 с. л. портокалов сок
3 с. л. лимонов сок
За топинга:
2 с. л. захар
1 ч. л. портокалова кора
2 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Сложете хартия за печене в кръгла тава. Намажете я със зехтин. Поръсете със захар.
В голяма купа разбийте яйцата със захарта, портокаловата кора и лимоновата кора. Постепенно добавете зехтина, като продължавате да разбърквате. Накрая добавете и бадемовия екстракт.
В отделна купа комбинирайте брашното, бадемовото брашно, бакпулвера, солта и содата.
Добавете 1/3 от сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте добре. Добавете лимоновия сок. След това още 1/3 от сухите съставки и отново разбъркайте добре. Добавете портокаловия сок и останалата част от сухите съставки. Разбъркайте добре.
Прехвърлете сместа в подготвената тава.
В една купичка разбъркайте захарта с портокаловата кора и залейте сместа.
Печете около 45-50 минути, като проверявате с клечка за зъби.
Оставете да изстине добре, поръсете с пудра захар и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |