Коледната трапеза може да бъде най-разнобразна, но прдпочитано основно ястие напоследък е пълненото пиле. Хрупкава коричка отвън - сочна плънка отвътре! Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (около 2,5 кг)
- 2 чаши бяло вино
- 1 средна глава лук, нарязана на дребно
- 3 скилидки чесън, нарязани на дребно
- 1 чаша зехтин
- 1 чаша гъби, нарязани на парчета
- 1 чаша чери домати, разполовени
- 1 чаша зеленчуци по избор (нарязани на ситно)
- 1 чаша черен хляб, нарязан на кубчета
- 2 супени лъжици смляна суха салвия
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма тава за печене нарежете хляба на кубчета и изпечете го в предварително загрятата фурна за около 5-10 минути, докато стане златист. Извадете го от фурната и оставете настрана.
В голяма тенджера, загрятата на средно висока температура, затоплете зехтина. След това добавете лука и чесъна и ги запържете до златиста. Добавете гъбите, чери доматите и зеленчуците по избор. Гответе ги за около 5 минути, докато станат меки.
Смесете печеният хляб, салвията, солта и черния пипер в тенджерата със зеленчуците и добре разбъркайте съставките. Използвайте тази смес за да напълните пилето. Зашийте отвора с игла.
Поставете пилето във фурната и налейте бялото вино около него. Изпечете го в предварително загрята фурна за около 1,5 до 2 часа или докато вътрешната температура на пилето достигне 75 градуса.
След като пилето е готово, извадете го от фурната и оставете да почива за няколко минути преди да го нарежете и сервирате.
1 | 0 |