Може ли мръсната микровълнова да ни причини здравословни проблеми

Може ли мръсната микровълнова да ни причини здравословни проблеми

Не са много хората, които наистина обичат да почистват, макар чувство на удовлетворение, което след това. Всъщност почистването може да се използва като форма на медитация, когато сте подложени на стрес, така че докато приключите, се чувствате малко по-спокойни.

И все пак за повечето от нас почистването е необходимо зло, което просто трябва да бъде свършено. Кухнята е една от стаите с най-високо ниво на замърсяване с бактерии. Все пак това е мястото, в което приготвяте храна и перфектен терен за размножаване на микроби. Понякога кухненският плот може дори да е по-мръсен от седалката на тоалетната чиния.

И докато повечето от нас редовно почистват плота, мивката, хладилника и печката, то микровълновата сякаш остава на заден план. А вие колко често я забърсвате?

Какво се случва, когато микровълновата се замърси?

При многократна употреба е неизбежно вашата микровълнова печка да се зацапа. Храната, загрята в микровълнова фурна, може да се разпръсне и да попадне във всички пукнатини отгоре, отдолу и отстрани. Често забравяме да почистим, тъй като бързаме да седнемна масата и след като храната засъхне, тя много по-трудно се отстранява.

Може ли мръсната микровълнова да ни причини здравословни проблеми

Още по-обезпокоителен е фактът, че храната, оставена в микровълнова фурна, има потенциал да развие бактерии. Комбинацията от топлина и влага създава благоприятна среда за растеж и размножаване на микроби. При нагряване, засъхналите осттаъци могат да се овляжнят и да попандат директно в храната ви

Размразяване на месо

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е когато размразявате замразено сурово месо. Всяка остатъчна течност трябва незабавно да се почисти и повърхността да се дезинфекцира. Суровото месо може да съдържа E coli, салмонела или листерия и да причини тежко хранително отравяне и инфекция. Освен това няма изследвания, които да подкрепят идеята, че когато използвате микровълнова печка, унищожавате съществуващите микроби. Простото използване на микровълнова не убива бактериите.

По ирония на съдбата най-мръсната част на микровълновата може дори да не е вътрешността. Дръжката е много по-мръсна. В проучване, проведено в офис среда, 48% от дръжките на микровълновата печка са замърсени с бактерии.
Предвид целия потенциал за микроби и бактерии, редовното почистване е от съществено значение. Можете да използвате сода за хляб, зехтин, лимон, оцет или препарат за съдове. Въпреки че е идеално да почиствате след всяка употреба, това не винаги е възможно, така че минимумът трябва да бъде веднъж седмично.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay