Неподозираните ползи на бананите

Неподозираните ползи на бананите
Canva

Бананите са невероятно питателни и предлагат богатство от витамини, минерали и други полезни съединения. Ето някои от ползите за здравето от консумацията на банани:

Богати на калий: Бананите са с високо съдържание на калий, минерал, който е жизненоважен за различни функции на тялото, включително поддържане на здравословно кръвно налягане, подпомагане на сърцето, бъбреците и мускулите да функционират правилно.

Добри за храносмилането: Бананите съдържат диетични фибри, които подпомагат храносмилането и помагат за предотвратяване на запек. Те също така произвеждат сладко, лесно смилаемо нишесте, което може да стимулира растежа на полезните бактерии в червата.

Подпомагане на здравето на сърцето: Благодарение на високото си съдържание на калий и наличието на магнезий и витамин С, бананите могат да допринесат за здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане и понижаване на нивата на холестерола.

Осигуряване на енергия: Бананите са чудесен източник на естествени захари, които осигуряват бърз прилив на енергия. Те също така съдържат триптофан, аминокиселина, която помага за производството на серотонин, невротрансмитер, свързан с настроението и съня.

Помощ при възстановяване: Бананите са лесни за смилане и съдържат добър баланс на въглехидрати, калий и фруктоза, които могат да помогнат за възстановяване на електролитите и енергийните нива по време на възстановяване след тренировка.

Управлявайте нивата на кръвната захар: Бананите имат умерен до висок гликемичен индекс, което означава, че могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Тяхното високо съдържание на фибри също може да помогне за забавяне на усвояването на захарта в кръвта.

Подобряване на здравето на мозъка: Витамините от група В в бананите играят решаваща роля за подобряване на здравето на мозъка и нервната система. Те също така съдържат антиоксиданти, които могат да предпазят мозъка от увреждане, свързано с възрастта.

Здраве на очите: Бананите съдържат витамин А, хранително вещество, което е от съществено значение за доброто зрение. Липсата на витамин А може да доведе до нощна слепота.

Подсилване на имунната система: Със своето високо съдържание на витамин С, бананите могат да помогнат за укрепване на имунната система и да предпазят от болести.

Здрави кости: Бананите са с високо съдържание на фосфор и калций, които са важни за здравето на костите. Те също така съдържат манган, който подпомага производството на ензими, които усвояват въглехидратите, протеините и мазнините.

Не забравяйте, че въпреки че бананите предлагат множество ползи за здравето, те също са с относително високо съдържание на калории и естествено срещащи се захари, така че трябва да се консумират умерено като част от балансирана диета.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay