Малко хора знаят, че всъщност срокът на годност има различни значения. За някои храни означава датата, след която е опасно да консумирате храната. В други случаи показва датата, след която вкусът и хранителните качества няма да бъдат същите.
Не е нужно веднага да изхвърляте храната, ако посоченият срок на годност е изтекъл. Има някои храни, които можете да консумирате и след това. Ето кои са тези храни:
1. Яйца
Въпреки че производителите са длъжни да напишат срок на годност на яйцата, всъщност те могат да стоят до няколко месеца извън хладилник. Най-добрият начин да разберете дали едно яйце е в срок на годност, е да го счупите. Ако е развалено, ще усетите ужасяваща миризма, а яйцето ще бъде много тъмно на цвят.
2. Кашкавал и масло
Кашакавалът може да стои много време в хладилник, стига да е добре опакован. Дори да е мухлясъл, ако изрежете тази част, можете спокойно да го консумирате.
Маслото пък е направено почти изцяло от мазнини, съответно няма какво да се развали в него. Можете да го съхранявате до 2-3 месеца.
3. Мляко и кисело мляко
Много хора се страхуват да пият мляко с изтекъл срок на годност, смятайки, че е опасно, но в действителност все още е безопасно да се пие седмица по-късно. Стига да няма лоша миризма, спокойно можете да го консумирате.
Киселото мляко също е безопасно за консумация дори след изтичане на срока на годност. Просто ще бъде малко по-кисело на вкус.
4. Зърнена закуска
Неотворена опаковка със зърнени храни може да издържи някъде 6-12 месеца във вашия шкаф, докато отворена опаковка ще бъде годна за 4-6 месеца след изтичането на срока. Срокът на годност е само индикатор за това кога качеството на продукта ще започне да намалява. Ако зърнената закуска не е безопасна за ядене, ще забележите лоша миризма, насекоми и мухи в опаковката или дори мухъл.
5. Фъстъчено масло
Отворен буркан с фъстъчено масло може да издържи 2-3 месеца в килера и 6-9 месеца в хладилника. Но може да издържи дори по-дълго, ако е 100% естествено. Въпреки това, дори когато се развали, няма да мухляса, а вместо това вкусът му ще бъде много различен и не много приятен.
6. Сосове
Кетчупът несъмнено е един от най-популярните сосове, а отворена бутилка може да издържи до една година в хладилника. Това зависи от качеството на марката и ще забележите, че се е развалил, ако видите някакво разделяне и потъмняване.
Отворената бутилка горчица може да издържи от 12 до 18 месеца, ако се съхранява в хладилник. Предупредителните признаци, че се е развалила, са обезцветяване и много неприятна миризма.
Отворен буркан с майонеза може да издържи 2-3 месеца в хладилник, тъй като ниската температура забавя растежа на бактерии. Въпреки това, отворен буркан, който е оставен извън хладилника, може да издържи приблизително 8 часа. Ако правите своя собствена майонеза, имайте предвид, че ще трябва да я използвате в рамките на една седмица, преди да се развали.
7. Бисквити и крекери
Пакетче чипс може да издържи до 1 месец след изтичане на срока на годност. Крекерите и гевреците, от друга страна, могат да издържат до 3 месеца след изтичане на срока им на годност.
Пакетираните бисквитки могат да издържат 7-10 дни (меки) и 2-3 седмици (твърди) в килера ви след отваряне. Можете да удължите живота им, като ги поставите във фризера, където могат да оцелеят 4-5 месеца. Домашните бисквитки могат да издържат същото време във фризера, но само 2-3 дни (меки) и 2-3 седмици (твърди) във вашия килер.
8. Месо и риба
Прясното месо не може да се оставя в хладилник, след като е закупено за повече от 5 дни и трябва да се замрази, ако не се използва. Така, в зависимост от вида на месото, може да запази свежестта и вкуса си до 12 месеца във фризера — 4-12 месеца за пържоли, 3-4 месеца за кайма, 1-2 месеца за колбаси и 9 -12 месеца за домашни птици. Уверете се, че вашият фризер работи правилно, тъй като бактериите в лошо съхраняваното месо се удвояват на всеки 15-20 минути.
Прясната риба, от друга страна, издържа само 1-2 дни в хладилника, докато пушената риба може да издържи 5-7 дни. Както при месото, можете да удължите живота на морските дарове, като ги държите във фризера за 3-9 месеца, в зависимост от вида риба. Ако рибата се е развалила, ще забележите лигава текстура и като цяло неприятна миризма при размразяване.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 1 |