Тази версия на ориз с къри е нещо като пилаф- оризът се препича в ароматно масло, преди да се приготви на пара до готовност.
Необходими продукти:
4 с. л. масло
30 броя къри листа
1 глава лук, нарязан
6 скилидки чесън, накълцан
малко пресен джинджифил, настърган
2 1/2 с. л. къри на прах
2 ч. л. кимион
1 ч. л. кориандър
3/4 ч. л. черен пипер
1 1/4 ч. л. сол
2 ч. ориз басмати
3 ч. пилешки или зеленчуков бульон
1 ч. грах
печено кашу, за сервиране
червена люта чушка, нарязана, за сервиране
кисело мляко, за сервиране, по избор
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера затоплете маслото. Добавете листата от къри и ги запържете до полупрозрачност. Оставете ги настрана.
Добавете в тенджерата по-голямата част от лука, като запазите 1/4 ч. Гответе около 4 минути. Добавете чесъна и джинджифила и разбъркайте. Добавете подправките и солта и гответе още 4-5 минути, като разбърквате.
Добавете ориза и разбърквайте непрекъснато, за около 3-4 минути. Добавете бульона и оставете да заври. След това намалете силата на котлона и оставете да къкри около 15-20 минути.
Свалете тенджерата от котлона и я оставете затворена още 5 минути. Разбъркайте внимателно ориза и добавете грахта.
Сервирайте, като поръсите всяка чиния ориз с кашу и червена чушка. По желание може да добавите и малко кисело мляко.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 1 |