Ориз с къри

Ориз с къри

Тази версия на ориз с къри е нещо като пилаф- оризът се препича в ароматно масло, преди да се приготви на пара до готовност. 

Необходими продукти:

4 с. л. масло

30 броя къри листа

1 глава лук, нарязан

6 скилидки чесън, накълцан

малко пресен джинджифил, настърган

2 1/2 с. л. къри на прах

2 ч. л. кимион

1 ч. л. кориандър

3/4 ч. л. черен пипер

1 1/4 ч. л. сол

2 ч. ориз басмати

3 ч. пилешки или зеленчуков бульон

1 ч. грах

печено кашу, за сервиране

червена люта чушка, нарязана, за сервиране

кисело мляко, за сервиране, по избор

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера затоплете маслото. Добавете листата от къри и ги запържете до полупрозрачност. Оставете ги настрана. 

Добавете в тенджерата по-голямата част от лука, като запазите 1/4 ч. Гответе около 4 минути. Добавете чесъна и джинджифила и разбъркайте. Добавете подправките и солта и гответе още 4-5 минути, като разбърквате. 

Добавете ориза и разбърквайте непрекъснато, за около 3-4 минути. Добавете бульона и оставете да заври. След това намалете силата на котлона и оставете да къкри около 15-20 минути. 

Свалете тенджерата от котлона и я оставете затворена още 5 минути. Разбъркайте внимателно ориза и добавете грахта. 

Сервирайте, като поръсите всяка чиния ориз с кашу и червена чушка. По желание може да добавите и малко кисело мляко. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay