Карамелизиран лук, маслен ориз басмати и разтопено сирене- страхотна комбинация!
Необходими продукти:
6 с. л. масло
1 с. л. зехтин
2 големи глави лук, нарязан
1 1/4 ч. л. сол
6 скилидки чесън, накълцан
1 с. л. мащерка
1 ч. л. черен пипер
1/4 ч. бяло вино
2 ч. ориз басмати, измит и подсушен
3 ч. бульон по избор
Настъргано сирене по избор
лимонови резени, за украса
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера разтопете 3 с. л. масло и малко зехтин. Добавете лука и солта и гответе около 35-40 минути, докато се карамелизира. Прехвърлете лука в купа.
Разтопете още 1 с. л. масло в тенджерата. След това добавете чесъна, мащерката и черния пипер и разбъркайте. Добавете виното и оставете да поври, докато се изпари малко.
Добавете останалото масло и оставете да се разтопи. Добавете ориза. След това върнете около 3/4 от лука в тенджерата. Разбъркайте.
Добавете бульона, оставете да заври и след като заври, оставете да къкри около 18 минути, докато ориза се сготви. Отстранете от огъня и оставете покрития съд да престои 5 минути, преди да свалите капака. Разбъркайте ориза внимателно с вилица.
Поръсете с останалия лук, сиренето и изстискайте малко лимонов сок отгоре, ако искате.
Сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |