Ориз с лук по френски

Ориз с лук по френски

Карамелизиран лук, маслен ориз басмати и разтопено сирене- страхотна комбинация! 

Необходими продукти:

6 с. л. масло

1 с. л. зехтин

2 големи глави лук, нарязан

1 1/4 ч. л. сол

6 скилидки чесън, накълцан

1 с. л. мащерка

1 ч. л. черен пипер

1/4 ч. бяло вино

2 ч. ориз басмати, измит и подсушен

3 ч. бульон по избор

Настъргано сирене по избор

лимонови резени, за украса

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера разтопете 3 с. л. масло и малко зехтин. Добавете лука и солта и гответе около 35-40 минути, докато се карамелизира. Прехвърлете лука в купа. 

Разтопете още 1 с. л. масло в тенджерата. След това добавете чесъна, мащерката и черния пипер и разбъркайте. Добавете виното и оставете да поври, докато се изпари малко. 

Добавете останалото масло и оставете да се разтопи. Добавете ориза. След това върнете около 3/4 от лука в тенджерата. Разбъркайте.

Добавете бульона, оставете да заври и след като заври, оставете да къкри около 18 минути, докато ориза се сготви. Отстранете от огъня и оставете покрития съд да престои 5 минути, преди да свалите капака. Разбъркайте ориза внимателно с вилица.

Поръсете с останалия лук, сиренето и изстискайте малко лимонов сок отгоре, ако искате. 

Сервирайте.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay