Тази седмица разбрахме колко полезни могат да бъдат охлювите и взехме трудно решение. Няма да стоим на повърхността на темата, а ще се гмурнем, или по-скоро допълзим до същността на тяхната употреба. За да не говорим наизуст, се консултирахме с Мария Илиева от LaMartinia, която сподели с нас своя опит с черупчестите животинки.
Тя ни разказа, че правилната рецепта е в основата на поносимите резултати. Ястието има особен вкус, но в никакъв случай не е "гнусно" или "извратено". Все пак препоръчваме на кулинарно ограничените да не четат нататък. Смелите изследователи на вкусове пък се нуждаят от:
ориз (арборио или дългозърнест)
пилешки бульон
сварени и изчистени охлюви
бяло вино
пресен и стар лук
черен пипер
масло
бяло вино
сол
зехтин
Охлювите се сваряват в пилешки бульон до готовност. В зехтина се задушава нарязаният на ситно лук до омекване, залива се с виното и се прибавят сварените охлюви и ориза.
Постепенно се сипва бульона и маслото, овкусява се със сол и черен пипер. Оставя се да къкри на бавен огън и след омекване на ориза, се запича на фурна. Количеството на продуктите е на око и според вкуса.
Съчетава се перфектно със свежи зелени подправки. Чаша изстудено бяло вино е повече от задължителна!
4 | 2 |