Пилешки бутчета с мед, горчица и зеленчуци

Пилешки бутчета с мед, горчица и зеленчуци

Пиле, мед и горчица. Мечтана комбинация за перфектна вечеря. Пробвайте и вие!

Необходими продукти:

2 с.л. пчелен мед

3 с.л. дижонска горчица

Скилидка чесън, смляна или настъргана

1/2 ч.ч. кора от лайм

1 с.л. нарязани пресни листа от кориандър

200 г брюкселско зеле

Глава шалот, нарязан на четвъртинки

700 г пилешки бутчета с кости и кожа (около 4 бр.)

Малък сладък картоф, нарязан на дребни кубчета

Една чушка халапеньо, разполовена по дължина, нарязана полукръгове

Сол

Прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Нагласете решетката на фурната в централно положение и предварително загрейте фурната до 220 градуса. В средна купа разбъркайте меда, Дижонската горчица, чесъна, кората от лайм, кориандъра и една чаена лъжичка масло. Прехвърлете половината от дресинга в отделна малка купа. (Нея ще използваме за пилето).

Добавете брюкселското зеле, шалота и ½ чаена лъжичка сол към останалия дресинг в средната купа и разбъркайте добре. Поставете всяко пилешко бутче с кожата надолу върху дъска за рязане. Отрежете допълнителната кожа около ръба на месото. Подсушете добре всяко парче с хартиена кърпа и овкусете от двете страни с щипка сол и малко черен пипер.

В голям чугунен тиган загрейте супена лъжица олио на среден огън. Поставете бутчетата с кожата надолу и запържете за 5 минути. След 5 минути обърнете всяко парче. (Кожата трябва да е наситено златистокафява.) Прехвърлете пилето в чиния. Изцедете мазнината от тигана и избършете.

В малка купа смесете сладките картофи, халапеньото и малко олио. Подправете с няколко щипки сол и черен пипер. Върнете тигана на среден огън и добавете една чаена лъжичка олио.

Подредете зеленчуците в тигана, така че брюкселското зеле да е с лицето надолу около външния ръб. След това направете пръстен от сладките картофи и халапеньото. Накрая подредете шалота, с изрязаната страна надолу, в центъра. Поставете пилешките бутчета върху сладките картофи, халапеньото и шалота с кожата нагоре. Избягвайте да покривате външния слой на брюкселското зеле, за да не стане на каша.

Прехвърлете тигана във фурната (уверете се, че е подходящ за фурна) и изпечете за 15 минути. Брюкселското зеле трябва да получи кафяво оцветяване по повърхността на разреза. Извадете съда от фурната и намажете върховете на пилешките бутчета с останалия дресинг. (За допълнителна хрупкавост на кожата, намажете с маринатата долната страна на всяко парче пиле, вместо отгоре.) Печете още 5 минути, извадете от фурната и поръсете с нарязан кориандър.

Приятен апетит!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay