Летните горещини ни принуждават да опитаме всички възможни начини за разхлаждане. И докато навън температурите се изкачват до максимума си, предлагаме ви да се освежите с един много популярен италиански десерт – Скрежина или Granita Siciliana.
Скрежината е полузамразен десерт, който по оригинална рецепта се приготвя от захар и плодове. Традиционните вкусове са с лимон, портокал, жасмин, кайсиеви ядки, бадеми, кафе, мента и различни сезонни плодове.
На който и вкус да се спрете, десертът ще се впише идеално в лятната ви диета, тъй като не е особено калоричен. Както вече предполагате, лесен е за приготвяне.
Скрежина от лимон
Необходими продукти
500 мл вода
200 гр захар
лимони
Начин на приготвяне:
Сложете водата и захарта в подходящ съд и настържете лимонена кора. Оставете на тих огън, докато захарта напълно се разтопи.
Получената течна смес прецедете, за да отстраните парченцата лимонена кора. Изстискайте сока от лимоните и смесете в подходящ съд. Оставете във фризера.
След 30 минути извадете и натрошете получената смес. Може да използвате блендер или кухненски робот, вариант е и с добрата стара вилица. Повторете процедурата още 1-2 пъти през 30 минути.
Процедурата може да ви се струва трудоемка, но ефектът си заслужава – ще получите десерт, като че ли току-що приготвен от някой италианец.
Получените късчета лед с вкус на лимон може да сложите в чаша за мартини, за сладолед или какъвто друг подходящ съд имате.
Украсете с резенче лимон и най-вече по вдъхновение.
40 | 4 |