Приготвянето му ще ви отнеме точно толкова време, колкото нещо безумно вкусно като този пай напълно заслужава. А именно - около два часа с изпичанието. Басираме се, че времето за изяждането му, обаче, ще бъде в пъти по=-кратко.
Продукти:
За тестото:
300 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
5 с. л. студена вода
200 гр. краве масло
За черешовия пълнеж:
700 гр. череши /без костилките/
100 мл. вода
150 гр. пудра захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и солта и ги пресейте в дълбока купа, в средата на която сложете нарязано на кубчета маслото. Температурата му трябва да бъде ниска, за да запази твърдостта си. Омесете бързо така получената смес, докато стане на трохи и прибавете водата, за да се получи меко тесто. Ако е прекалено твърдо или лепкаво - добавете малко вода. Увийте във фолио и сложете тестото в хладилника за 30 минути.
Докато чакате сместа да се втвърди, пригответе черешите. Пъро махнете костилките, а след това ги смесете с водата. Сложете ги на котлона, докато сместа кипн, за около 10 минути. През това време смесете захарта и царевичното нишесте и ги прибавете към врящата смес. Разбърквайте, докато всичко стане хомогенно. Накрая прибавете ванилията и оставете да изстине.
Извадете тестото от хладилника и го разделете на две части - едната трябва да е 2/3 от цялото, а другата - 1/3. Разточете по-голямата част във формата на кръг върху набрашнена повърхност, но нека диаметъра на кръга да е малко по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще печете. Покрийте дъното на тавата и краищата й, а това, което остане извън формата - изрежете с нож. Изсипете черешите върху тестото.
Втората половина от тестото разточете на кръг с диаметър на тавичката за пай и с формички за сладки изрежете формички върху тестото - дайте воля на въображението си. Поставете така полученото тесто върху черешите.
Печете пач на 180°C, докато се зачерви приятно. Гарнирайте с бита сметана или пудра захар.
19 | 1 |