Полезно ли е популярното котидж сирене?

Полезно ли е популярното котидж сирене?
Pexels

Навсякъде в социалните мрежи виждаме котидж сирене- закуски, брънчове, вечери, дори десерти. Изглежда сякаш всички използват този продукт във всичко. Този модерен млечен продукт може да се превърне в безброй рецепти (сладолед от извара, палачинки, препечени филийки и омлети), не можете да не се чудите: изварата наистина ли е толкова полезна?

Изварата е изключително модерна в момента и истината е, че има защо. Съдържа много хранителни вещества и е изключително многофункционална.

Освен способността ѝ да се готви, пече и замразява, тя е пълна с предимства като подпомагане на контрола на кръвната захар, храносмилателно здраве и ситост. Котидж сиренето е пълно с протеини, калций, витамин В12 и рибофлавин, които са златен стандарт за хранителни вещества за цялостното здраве.

Все още не сте сигурни за ползите за здравето от изварата и малко объркани относно това какво е изварата на първо място? Продължете да четете...

Какво е извара?

Името може да звучи малко странно, но изварата е прясно, меко сирене, състоящо се от млечна извара, която се прави чрез ферментация. Произвежда се чрез добавяне на киселина към млякото, която отделя млечните твърди вещества от суроватката (течността, която остава след процеса на подсирване). Това създава изварата, която след това се изплаква и се добавя сол, за да се получи крайният продукт. Течната част на изварата е смес от мляко и сметана, за да осигури кремообразна текстура и леко пикантен вкус.

Изварата е братовчед на подобни млечни продукти като рикота и кисело мляко, но обработката е напълно различна за всеки. Сиренето Рикота има по-фина текстура, не толкова на бучки в сравнение с изварата, киселото мляко е с напълно гладка текстура и е създадено по същия начин като тези меки сирена. Изварата може да има малко по-високо съдържание на протеини от рикотата и киселото мляко, но това също зависи от вида на продукта, който купувате.

Бъдете сигурни, че във вашата диета има място и за трите млечни продукта. Добре е да ги сменяте от време на време, но няма нужда да наблягате на малките разлики. Винаги е добра идея да изберете това, което ви допада на вкус. 

Хранителни факти за изварата

Изварата е звезда, когато става въпрос за нейната хранителна стойност. Най-забележителното предимство е, че половин чаша извара (или около 100 грама) осигурява 12 до 15 грама протеин. Изварата може да бъде чудесен начин да допринесете за приема на протеини, тъй като протеинът като цяло може да бъде чудесен за засищане, изграждане и възстановяване на тъканите в тялото и балансиране на нивата на кръвната захар. 

Освен това има само четири грама въглехидрати на порция от половин чаша. Количеството мазнини може да варира в зависимост от марката, но обикновено съдържа около един грам мазнини на порция. 

Ето пример за основните хранителни факти за извара, за 100 грама:

Калории 105

Протеин11,6 грама

Мазнини 4,2 грама

Въглехидрати 4.6 грама

Ползи от изварата

Балансира кръвната захар. Изварата може да бъде полезна за балансиране на нивата на кръвната захар. Тъй като включва добро количество протеини, помага също за забавяне на обработването на консумираната храна, за да се предотвратят скокове в кръвната захар.

Засища за дълго. Благодарение на високото количество протеин в изварата, тя е изключително засищаща. Съчетайте извара с крекери, плодове или зеленчукови пръчици и останете сити за по-дълго време през целия ден. 

Подпомага здравето на костите. Изварата е пълна с калций, който е от решаващо значение за изграждането на здрави кости, но също така съдържа протеини и фосфор, които са необходими за поддържане на костната структура. 

Насърчава здравето на червата. Здравите черва са от ключово значение за цялостното здраве, така че избирайте извара, на етикета на която пише, че има "живи и активни култури". Това означава, че съдържа пробиотици (известни още като добри бактерии), които подпомагат храносмилането. 

Подкрепя здравето на нервната система и щитовидната жлеза. Изварата съдържа витамини от група B като рибофлавин и витамин B12, които могат да бъдат полезни за здравето на нервната система, синтеза на ДНК и метаболизма. Освен това е с високо съдържание на йод, което е от решаващо значение за поддържането на щитовидната жлеза. 

Намалява риска от диабет тип 2. Изследванията установяват, че млечните продукти с ниско съдържание на мазнини могат да намалят риска от диабет тип 2. 

Как трябва да ядете извара?

Когато става въпрос за рецепти с извара, възможностите са безкрайни. Независимо дали обичате извара сама по себе си или разбита в печиво, намерете начина, по който най-много ви допада да я консумирате. 

Ако не харесвате вкуса на изварата, можете да я добавяте към смутита, дипове, овесени ядки, сосове и други. 

Сега може би се чудите: мога ли да ям извара всеки ден? Добри новини: абсолютно! Изварата може да бъде много питателна опция за добавяне към вашите ястия или закуски, но е важно да имате предвид, че трябва да се храните разнообразно. Няма нищо лошо в приемането на извара всеки ден, но ако откриете, че я ядете повече от веднъж на ден, може да помислите за добавяне на различни източници на протеини и по-голямо разнообразие от храни в диетата си. 

И така, полезна ли е изварата?

Абсолютно! Ползите за здравето не са за пренебрегване, а това колко универсална е я прави невероятен продукт.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay