Рецепта за вкусен домашен хумус

Рецепта за вкусен домашен хумус
Pexels

Хумусът е един от любимите ни дипове, а освен това се прави изключително лесно. Просто смесвате нахут, тахан и няколко други прости съставки в кухненския робот- това е най-лесното предястие, което можете да приготвите в последния момент. 

Ще ви предложим трик за приготвяне на кремообразен и гладък хумус с богат и ядков сусамов вкус, за който не е необходимо накисване на нахута!

Тайната за приготвяне на най-добрия домашен хумус: За да се осигури изключително гладък хумус, повечето рецепти изискват сушен нахут, който е бил накиснат и след това варен много дълго време. Използването на сушен нахут, както правим в нашата рецепта за хумус с печен чесън, не е трудно в никакъв случай, но добавя много време и малко предвидливост. Искахме хумус, който може да се направи по-бързо от консервиран нахут, но все още е също толкова кремообразен.

Консервираният нахут обикновено е леко недостатъчно сварен с твърда текстура. Нашето решение? Бързо сваряване на консервиран нахут с малко сода за хляб, за да омекне допълнително, което ни позволява да имаме копринения хумус, който желаем, само за 30 минути.

Как се сервира хумусът? 

Класическите ястия за хумус включват зеленчуци като моркови, целина и чушка, но чипс или прясно изпечена питка също са страхотни с хумус. Сервирайте го и с фалафели!

Ето как да приготвите вкусен домашен хумус: 

Необходими продукти:

1 консерва (около 400 грама) нахут 

1/2 ч.л. сода за хляб

1/2 ч. тахан

3 с.л. лимонов сок

1/4 ч. зехтин

1 ч.л. сол 

1/2 ч.л. кимион

1/4 ч.л. лют червен пипер

пресен магданоз, по желание

Начин на приготвяне:

Сложете нахута и содата за хляб в тенджера с вода. Покрийте и оставете да заври. Гответе, докато нахутът омекне, около 15 минути. Изцедете, след това изплакнете нахута.

Прехвърлете нахута в кухненски робот. Добавете тахана и лимоновия сок. Блендирайте, докато сместа стане гладка, около 2 минути. Бавно добавете и зехтина. Добавете солта, кимиона и лютия червен пипер и разбийте отново, за да се комбинират. Добавете 1 супена лъжица вода и продължете да блендирате, докато хумусът стане гладък.

Прехвърлете хумуса в купичка и полейте с още зехтин. 

Поръсете с магданоз. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay