Фалафелът е пържено топче или кюфте, направено от нахут и/или бакла. Обикновено фалафелът се сервира в табун, наричан още лафа или арабска питка в съчетание с хумус и салата табули. За родина на фалафела се приема Египет.
Знаехте ли, че е изключително лесно да се приготвят вкъщи?
Рецептата е за 4 порции. Отделете около 30 минути за приготвянето им.
Ето я и рецептата:
Необходими продукти:
1 буркан нахут
4 скилидки чесън
1 глава лук
2 супени лъжици магданоз
1 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1-2 супени лъжици брашно
сол
черен пипер
малко масло
За соса:
1/2 чаша тахан
1/2 ч.л. чесън на прах
2 супени лъжици топла вода
сол
За сервиране:
Арабски питки
Няколко листа маруля
Чери домати
Краставица, нарязана на тънки ленти
Начин на приготвяне:
В кухненския робот сложете нахута, чесъна, лука, магданоза, кимиона, кориандъра и брашното, също и сол и пипер на вкус. Включете робота, докато сместа стане като паста.
Направете тази смес на топчета.
Загрейте маслото в тигана.
Пържете фалафелите до златисто, след това ги прехвърлете върху чиния с кухненска хартия.
Направете сос: В малка купа разбъркайте тахана, чесъна на прах и водата. Посолете на вкус.
Сервирайте фалафелите като ги сложите в питките, заедно с марулята, краставиците и чери доматите и поръсете с малко сос.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |