Вижте какво сподели шеф Елена Петрелийска в интервю за jenite.bg.
"Бих искала да оставя поне няколко рецепти, защото само с една няма да успея да се задоволя. Много обичам солен тарт, затова ще оставя един от вариантите, които много харесвам:
"Тарт с домати и рикота от кашу”
Необходими продукти:
* Рикотата от кашу се приготвя предварително и може да се съхранява готова до 3 дни в хладилника. Необходими са 2 чаши кашу, които да накиснете във вода за една нощ, но не повече от 12 часа. След това се отцеждат, слагат се в блендер заедно с 4 чаши вода и се блендират добре. Сместа се слага в фина марля и се оставя да се отцеди останалата течност. Това , което остане в марлята се ползва именно като "Рикота”. Може да използвате течната част като ядково мляко в други рецепти.
За пълнежа:
-цялото количество от Рикотата
-1 средно голяма глава лук, ситно нарязан
-2 с.л. зехтин
-1 к.л. балсамов оцет
-сол
-1/2 ч.л. чесън на прах
-1 яйце
-няколко различни вида домати
-1/2 ч.л. подправка Заатар
-свежи листа от босилек
За кората на тарта:
-2 чаши пресято брашно от спелта
-сол
-2/3 чаша гхи
1/2 чаша ледено студена вода
Начин на приготвяне:
Загрейте 1 с.л. зехтин. Сложете лука да се сотира вътре. Разбърквайте, докато лука омекне и покафенее леко. Когато това стане дръпнете съда от котлона и добавете вътре балсамовия оцет. Оставете да изстине.
В купа смесете Рикотата, солта, чесъна на прах, яйцето и вече сготвения лук. Разбъркайте добре.
За да направите тестото за кората, загрейте печката на 200 градуса. Смесете солта и брашното и разбъркайте. Добавете и маслото гхи на части. Разтрийте с пръсти, докато се смеси с брашното и започне да се образуват трохи. Бъдете бързи, защото маслото ще се топи от топлината на ръцете. Добавете водата и размесете докато се образува тесто. Завийте готовото тесто във фолио и го сложете в камерата за 15 мин.
Поръсете плота с малко брашно и вземете тестото. Разточете го на тънка кора и го прехвърлете в съд за печене на тарт. Притиснете докато заеме ръбовете по стената. Сложете хартия за печене и малко суров боб за тежест. Запечете така за около 10 мин. Махнете тежестта и хартията.
Изсипете цялата смес с рикотата, наредете нарязани домати отгоре. Намажете с останалия зехтин и поръсете със заатар. Изпечете за около 40 мин. Преди да сервирате оставете да се охлади за около 30 мин."
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |