Необходими продукти:
За картофеното пюре:
500 гр. картофи, обелени и нарязани
4 с. л. масло
1/4 ч. сметана
сол
черен пипер
За кюфтенцата:
1 филия хляб
1/4 ч. прясно мляко
3 с. л. масло
1/2 ч. лук, нарязан
2 скилидки чесън
250 грама говежда кайма
250 грама свинска кайма
1 голямо яйце, разбито
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. универсална зеленчукова подправка
1/4 ч. л. индийско орехче
2 с. л. брашно
1 1/2 ч. бульон от говеждо месо
2 с. л. сметана
Начин на приготвяне:
Направете картофеното пюре: Сложете картофите в тенджера и добавете вода, колкото да ги залее. Оставете да се сварят добре, като проверявате с помощта на вилица.
Добавете сметаната и маслото, подправете със сол и черен пипер и намачкайте картофите.
Направете кюфтенцата: Загрейте фурната на 250 градуса.
В една купа смесете хляба и млякото и разбъркайте, докато се смесят.
Междувременно, в голям тиган запържете лука и чесъна за около 3-4 минути.
Добавете лука и чесъна към сместа с млякото и хляба и оставете да изстине.
В една купа смесете двата вида кайма, яйцето, солта, черния пипер, индийското орехче, универсалната подправка и размесете добре.
Оформете кюфтенцата, като едно кюфте трябва да е от около 1 чаена лъжица кайма.
Наредете ги в тава с хартия за печене и печете около 10-12 минути.
Направете сос: В голяма тенджера на средна топлина загрейте останалото масло и след това добавете брашното и разбъркайте.
Бавно добавете бульона и подправете със сол и черен пипер. Варете, докато сместа се сгъсти и накрая добавете сметаната.
Добавете кюфтетата в соса и разбъркайте.
Сложете картофено пюре в чинията и отгоре сложете кюфтета. Добавете допълнително сос и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |