Вчера беше един от най-големите празници- Никулден. В почти всеки български дом се е приготвяла риба за вечеря. Много хора имат навика да приготвят повече храна от необходимото, която естествено след това остава и се чудим какво да я правим.
Ако имате останала риба от Никулден и искате да я превърнете във вкусно ястие, можете да приготвите рибен пай. Ето как:
Необходими продукти:
1.2 кг картофи
1/2 ч. масло
1/2 ч. сметана за готвене
сол и черен пипер
1 стрък праз
1 стрък целина
2 скилидки чесън
1 ч.л. риган
2 с.л. брашно
1 1/2 ч. бульон (зеленчуков или рибен)
1 голям жълтък
сокът от 1 лимон
1/3 ч. копър
1/3 ч. замразен грах
700 грама риба (сьомга, шаран или каквото имате вкъщи)
Начин на приготвяне:
Поставете картофите в голяма тенджера и ги покрийте със студена вода. Оставете да заври и гответе, докато картофите омекнат, около 20 минути.
Отцедете картофите и ги върнете в тенджерата. Намачкайте картофите. Добавете маслото и 1/4 чаша сметана и разбъркайте, за да се комбинират. Подправете със сол и черен пипер.
Разтопете малко масло в дълбок тиган. Добавете праза и целината и ги запържете за около 7-8 минути. Добавете чесъна и ригана и гответе още 2 минути. Поръсете с брашно и разбъркайте, за да се комбинират добре. Гответе, като разбърквате от време на време, докато брашното леко се препече, около 1- 2 минути.
Разбийте бульона и останалата 1/4 чаша сметана и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Гответе докато леко се сгъсти, 5-6 минути.
В малка купа разбийте жълтъка и лимоновия сок. За темпериране добавете 1 супена лъжица бульон от сместа и разбъркайте, за да се смеси, след което продължете да добавяте още бульон по 1 супена лъжица, докато сместа стане гладка.
Върнете жълтъка към другата смес и разбъркайте енегично. Добавете копър и грах. Гответе, като разбърквате от време на време, докато грахът се затопли, около 3 минути; подправете със сол и черен пипер. Свалете от огъня.
Добавете рибата към соса. Изсипете в тава, а отгоре добавете намачканите картофи.
Добавете още малко масло отгоре, поръсете с още малко сол и черен пипер и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете пая да стегне за 10 минути, след което сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 1 |