Време е да се пренесем в любимата Италия и да се насладим на едно вкусно италианско ястие. Ризото е традиционно италианско ястие с ориз, особено популярно в Северна Италия. За приготвянето на ризото, се използва кръгъл бисерен ориз, който, в зависимост от региона, предварително се запържва в зехтин или краве масло. След запържването към ориза се долива бульон в съотношение 1 литър течност на 1 чаша ориз и се задушава с постоянно бъркане. След това се добавят продукти по избор- месо, морски дарове, зеленчуци и т.н. Днес ще ви предложим рецепта за ризото с пиле и сметана.
Необходими продукти:
2 ч.ч. ориз арборио, ризон или друг подходящ объл ориз
300 гр. пилешко месо
4 с.л. зехтин
1 зеленчуков или пилешки бульон
1 опаковка сметана за готвене
малко настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В един тиган сложете 2 с.л. зехтин. Запържете пилешкото месо до златисто, като прибавите сол и пипер на вкус.
В друг съд сложете бульонът на котлона леко да къкри.
Останалата мазнина изсипете в дълбок тиган. Прибавете ориза и го оставете за 1 мин. След това добавете и сметаната и оставете ориза да се вари, докато абсорбира по-голямата част от течността. Прибавете бульонът черпак по черпак, като бъркате непрекъснато. Добавете и пилешкото месо и продължавайте да бъркате. Накрая добавете и пармезана и свалете от котлона.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 3 |