Ризото с пиле и сметана

Вкусната италианска кухня

Ризото с пиле и сметана

Време е да се пренесем в любимата Италия и да се насладим на едно вкусно италианско ястие. Ризото е традиционно италианско ястие с ориз, особено популярно в Северна Италия. За приготвянето на ризото, се използва кръгъл бисерен ориз, който, в зависимост от региона, предварително се запържва в зехтин или краве масло. След запържването към ориза се долива бульон в съотношение 1 литър течност на 1 чаша ориз и се задушава с постоянно бъркане. След това се добавят продукти по избор- месо, морски дарове, зеленчуци и т.н. Днес ще ви предложим рецепта за ризото с пиле и сметана. 

Необходими продукти:

2 ч.ч. ориз арборио, ризон или друг подходящ объл ориз

300 гр. пилешко месо

4 с.л. зехтин

1 зеленчуков или пилешки бульон

1 опаковка сметана за готвене

малко настърган пармезан

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В един тиган сложете 2 с.л. зехтин. Запържете пилешкото месо до златисто, като прибавите сол и пипер на вкус.

В друг съд сложете бульонът на котлона леко да къкри.

Останалата мазнина изсипете в дълбок тиган. Прибавете ориза и го оставете за 1 мин. След това добавете и сметаната и оставете ориза да се вари, докато абсорбира по-голямата част от течността. Прибавете бульонът черпак по черпак, като бъркате непрекъснато. Добавете и пилешкото месо и продължавайте да бъркате. Накрая добавете и пармезана и свалете от котлона.

Добър апетит!


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay