Дъждовното време е особено подходяща предпоставка да отваряте хладилника все по-често. За да не се изкушавате с толкова вредни храни, ви препоръчваме да опитате тези лесни и изключително засищащи солени къпкейкове с босилеково песто и чери домати.
Необходими продукти за 12 къпкейка:
4 с.л. разтопено масло
¾ ч.ч. жълто царевично брашно
1 ч.ч. обикновено брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 големи яйца
1 ч.ч. мляко (масленост около 3,5%)
За глазурата:
½ ч.ч. босилеково песто
1 ½ ч.ч. меко крема сирене
6 или 12 чери домата
...и средства: везни, мерителни чашки и лъжици, сито, хартиени чашки и форми за мъфини, телени скарички и, разбира се, точно време (таймери и часовници).
Начин на приготвяне:
Поставете 12-те керамични чашки във формите за мъфини и пуснете фурната на 175°C да се загрява. В средно голям съд смесете първо сухите съставки, а в голяма купа разбийте с миксер останалите продукти: яйцата, млякото и маслото до получаване на еднородна смес. Добавете сместа с брашното и бакпулвера към сместа с яйцата и разбъркайте хубаво.
Объркайте всички съставки с лъжица и разпределете сместа в чашките. Запечете във фурната за около 20 минути. Проверете дали тестото е изпечено добре с помощта на дървена клечка за зъби. Щом кексчетата са готови, оставете чашките да се охладят извън фурната за около 5 минути. Извадете мъфините от чашките и ги поставете върху телената скаричка да изстинат добре.
За глазурата разбийте пестото и крема сиренето с електрически миксер до получаване на гладка и кремообразна смес. Глазирайте изстиналите мъфини и украсете отгоре с половин или цяло чери доматче.
Мъфините без глазура могат да бъдат съхранени до 3 дни след приготвянето им в херметически затворен съд.
Oще сладки рецепти ще намерите на Jenite.bg във Facebook.
0 | 0 |