Едно време бабите ни го правеха за десерт. Това ни се струваше невероятен жест, защото приготвянето му изглеждаше точно толкова нестандартно, колкото и името му. Оказа се обаче, че за реване не се нуждаем от невиждани кулинарни способности. А само от миксер и един свободен час.
Необходими продукти:
6 яйца
150 гр захар
2 ванилии
1 ч.л. сода за хляб
200 гр кисело мляко
300 гр брашно
за сиропа:
300 гр захар
500 мл вода
сокът от половин лимон
Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта и ванилията се разбиват с миксер до побеляване. Разтваря се содата в киселото мляко и тази смес се прибавя към яйцата. След това се сипва брашното, но бавно, при непрестанно разбъркване.
Цялата тази смес се изсипва в намазнена тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180'С.
През това време се приготвя захарния сироп. Водата, захарта и лимоновият сок се поставят в тенджера на котлона. Разтворът се оставя да ври, докато не се разтопи захарта. Охлажда се.
Изпеченото реване се нарязва и се сиропира, докато е още топло. Сервира се поне след час, за да бъде сладко и с перфектен вкус.
44 | 3 |