Сигурни сме, че всички си спомняте апетитните сладкиши, които ни изкушаваха в детските ни години. Едни си припомнят с умиление захарни петлета, други захарен памук, а трети - карамелизирани ябълки.
И понеже вече е есен, а пазарът прелива от специфичните за сезона плодове, ние ви предлагаме рецепта, чрез която сами да си приготвите сладко изкушение у дома. Време е за ябълки в карамел!
Продукти:
16 дървени пръчици
16 малки ябълки
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. царевичен сироп, лек
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. сметана
1/2 ч.ч. мляко
2 ч.л. ванилов екстракт
1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Поставете ябъките върху пръчиците и след това ги оставете във фризера, докато приготвите карамела.
В голяма тенджера смесете захарта, царевичния сироп и водата. Разбърквайте, докато заври. След това оставете на включения котлон, без да разбърквате, докато сместа добие светлозлатист цвят.
В отделен съд смесете сметаната, млякото и солта. Бавно изсипете в тенджерата и оставете сместа да ври за около 45 минути, като периодично разбърквате.
Изсипете карамела в купа, поставена на гореща водна баня. Потопете ябълките в сместа и след това, за около 20 минути, ги оставете върху хартия за печене, за да се отцеди излишното количество.
32 | 4 |