Суперхрани, които вероятно имате в кухнята си

Суперхрани, които вероятно имате в кухнята си

Може да се изненадате, че някои от храните, които хапвате през целия си живот, са определни като суперхрани от диетолозите. Всички знаем, че авокадото, киноата, чиата и други са суперхрани, но сега ще ви представим още няколко храни, които не сте предполагали, че са суперхрани. 

Направете портокалите вашият съюзник срещу стареенето

Портокалите съдържат флавоноиди, вещество, което намалява риска от исхемичен инсулт при жените. Те са пълни с витамин С, антиоксидант, който помага за борба с увреждането на кожата, намалява бръчките и омекотява текстурата на кожата. Заедно с витамин С, те са богати на фибри, което подобрява функцията на храносмилателната система и ви кара да се чувствате сити по-дълго. 

Яжте банани, когато ви се яде нещо сладко

Бананите съдържат пектин, вид влакно, което спомага за понижаване на кръвната Ви захар. Те също така намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания, тъй като са голям източник на калий. И накрая, те могат да ви помогнат да отслабнете поради съдържанието на фибри, които ще очистят тялото ви. 

Кисело мляко за мозъка

Киселото мляко осигурява калций, който е ключът към поддържането на здравите кости. То е богато на протеини, които са от съществено значение за вашата мускулна структура и мозъчна функция. Също така е добър източник на витамин D, който не само помага на калция да се усвоява по-добре, но напоследък е доказано, че е един от най-мощните инхибитори на растежа на раковите клетки.

Зеле за храносмилателната система

Зелето е богато на неразтворими фибри, които регулират движенията на червата и разтворими фибри, които подхранват полезните бактерии в червата и намаляват холестерола. Зелето също помага за регулирането на кръвообращението, тъй като осигурява почти цялото ви дневно количество витамин К. 

Яжте яйца, за да се грижите за очите си

Яйцата са добър източник на протеини, особено ако не консумирате месо. Те също могат да превърнат лошия холестерол в добър. Те са пълни с холин, вещество, което поддържа мозъчната структура и развитието на мозъка, което ги прави суперхрана. Те са от съществено значение за бременните жени. Освен това, те осигуряват лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които запазват здравето на очите ви и предотвратяват дегенерацията на макулата и катаракта.

Овес за осигуряване на препоръчителния дневен прием на протеини

Овесът е добър източник на протеини, особено за вегетарианци и вегани. Той съдържа голямо количество фибри, вещество, което не само ще очисти тялото ви, но и ще ви помогне да предотвратите колоректален рак. Също така може да намали риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на лошия холестерол в кръвта.

Спанак за силни мускули

Спанакът е много добре познат източник на желязо. Той също така осигурява триптофан, аминокиселина, която е от ключово значение за здравата мозъчна и психологическа структура, която помага за ограничаване на депресията. Спанакът също така съдържа магнезий, който е необходим за регулиране на метаболизма, поддържането на мускулите и доброто кръвно налягане. И накрая, но не на последно място, той е пълен с фибри.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay